Sosyal Medya

Gündem

Güne Başlarken:  Asya satıcılı, ama risk algısı düşüyor

Pazartesi Asya seansında altın ve ham petrol Hazine tahvil getirileriyle birlikte düşerken, ABD hisse senedi vadeli kontratları, Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanacağına dair korkuların hafta sonu hafiflemesiyle yükseldi.

Güne Başlarken:  Asya satıcılı, ama risk algısı düşüyor

Pazartesi Asya seansında altın ve ham petrol Hazine tahvil getirileriyle birlikte düşerken, ABD hisse senedi vadeli kontratları, Orta Doğu’daki çatışmanın tırmanacağına dair korkuların hafta sonu hafiflemesiyle yükseldi. Asya borsaları dördüncü günde de düşüş yaşarken, yatırımcı güveninin kırılganlığını sürdürdüğü Çin en kötü darbeyi aldı.

 

WTI petrol varil başına 87 dolara, Brent 92 dolara doğru gerilerken, İsrail’in daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlama çabaları nedeniyle Gazze’ye yönelik kara saldırısını ertelemesi ile altın beş ayın en yüksek seviyesinden ons başına 1.970 dolara geriledi.

ABD vadeli işlem sözleşmeleri, S&P 500’ün Cuma günü %1’den fazla değer kaybetmesinin ardından Asya’da yükseldi. Hazine tahvilleri düştü ve Cuma günkü yükselişi gölgede bıraktı. Yen, dolara karşı kısa süreliğine 150 seviyesini aştı.

Hamas’ın iki ABD’li rehineyi serbest bırakması ve hafta sonu Mısır’ın Gazze sınırından yardım sızmaya başlamasının ardından piyasalar geçen hafta sığındıkları güvenli limanlardan çıkmaya başladı. Yine de İsrail, Hamas’la çatışmasının “bir sonraki aşamasına” hazırlık amacıyla Gazze’ye yönelik hava saldırılarını artırırken, aynı zamanda Hizbullah’ın Lübnan’ı daha geniş bir bölgesel savaşa sürükleme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda da uyarıda bulunuyor.

Bloomberg bültenine göre,  Sidney’deki IG Avustralya analistlerinden Tony Sycamore, “Bu, hafta sonundan önce güvenli liman akışlarında kısmi bir yavaşlama gördüğümüz için geçen Pazartesi günkü seansın karbon kopyası” dedi.

Çin hisse senetleri, Asya hisse senedi piyasasını daha da kırmızıya sürükledi. Pekin’in, Apple Inc.’in en önemli ortağı ve ülkedeki en büyük işverenlerden biri olan Foxconn Technology Group hakkında bir dizi soruşturma başlatmasının ardından emlak sektöründeki sıkıntılar devam etti ve güven darbe aldı. MSCI’nın Asya hisse senedi endeksi yüzde 0,5, Shanghai Bileşik Endeksi ise yüzde 0,9 düştü.

Diğer yandan yen, Pazartesi günü erken saatlerde kısa bir süreliğine dolar başına 150 seviyesinin üzerinde zayıfladı; bu, Japon yetkililerin para birimini desteklemeye yönelik olası müdahalesi açısından yakından izlenen bir seviye. Nikkei gazetesinin Pazar günkü haberine göre, Japonya Merkez Bankası yetkilileri, gelecek hafta yapılacak politika toplantısında getiri eğrisi kontrol ayarlarında değişiklik yapıp yapmamayı düşünüyorlar, ancak gazete bilgiyi nereden elde ettiğini söylemedi.

 

Aralarında Joseph Capurso’nun da bulunduğu Commonwealth Bank of Australia stratejistleri müşterilere yazdığı bir notta, “Piyasalar olası bir BOJ müdahalesi için yeniden yüksek alarma geçti” dedi. “BOJ politikasının sıkılaştırılacağına dair artan spekülasyonların ortasında 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisindeki artışın, Japonya’nın ABD ile arasındaki geniş tahvil getirisi açığını azaltmak için çok az şey yapması nedeniyle” yen bu hafta muhtemelen baskı altında kalacak gibi görünüyor.

Küresel riskli varlıklar son haftalarda Hazine tahvillerinin getirilerinin artması ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına ilişkin endişelerin artmasıyla sarsıldı. Cleveland Federal Rezerv Bankası Başkanı Loretta Mester, ekonomi beklendiği gibi gelişirse ABD merkez bankasının sıkılaştırma kampanyasını tamamlamaya yakın olduğunu söyledi.

S&P 500 Cuma günü 200 günlük hareketli ortalamasının altına geriledi – bazıları bunu düşüş sinyali olarak görüyor – ve VIX veya Wall Street’in “korku göstergesi” olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine sıçradı.

 

VIX’e bağlı en yakın vadeli işlem sözleşmeleri Perşembe günü geriye dönük (backwardation) olarak bilinen bir eğri sergileyerek kapandı. Yatırımcılar yakın vadede gelecekten daha fazla volatilite öngördüğü için bu, bu hafat da hisselerde prim beklentisini törpülüyor.

Bu hafta trader’lar, Avustralya ve Japonya’daki enflasyon verilerinin yanı sıra ABD ve Avrupa’daki ekonomik aktivite verileriyle küresel faiz oranlarının görünümüne ilişkin ipuçlarını analiz edecek. Fed Başkanı Jerome Powell açıklamalarda bulunacak ve Avrupa Merkez Bankası hafta içinde bir politika kararı açıklayacak.

 

Haftanın ilk günü yurt içinde tüketici güven endeksi, motorlu kara taşıtları istatistiklerini ve Hazine ihalesi sonucu takip edilecek.

 

Yurt dışında Ortadoğu’da yükselen tansiyon ile ilgili diplomasi trafiği yakından takip edilecek. Günün tek öne çıkan verisi Euro Bölgesi’nin öncü tüketici güveni olacak.

 

Bloomberg, CNBC, Foreks Haber Merkezi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler