Sosyal Medya

Gündem

Fransa’da bazı bankalar polis baskınlarının ardından 1,1 milyar dolardan fazla para cezasıyla karşı karşıya

Societe Generale SA ve BNP Paribas SA da dahil olmak üzere Fransız bankaları, temettü ödemeleriyle ilgili vergi dolandırıcılığı ve kara…

Fransa’da bazı bankalar polis baskınlarının ardından 1,1 milyar dolardan fazla para cezasıyla karşı karşıya

Societe Generale SA ve BNP Paribas SA da dahil olmak üzere Fransız bankaları, temettü ödemeleriyle ilgili vergi dolandırıcılığı ve kara para aklama soruşturmasının bir parçası olarak 1 milyar avrodan (1,1 milyar dolar) fazla toplu para cezasıyla karşı karşıya.

HSBC Holdings Plc, Natixis SA ve BNP’nin Exane birimi de soruşturmanın bir parçası. Paris’teki savcılığa göre, para cezalarının cezalar ve geri faiz içerdiğini söyledi. Savcı, baskınlarla ilgili ön soruşturmaların Aralık 2021’de açıldığını söyledi.

Baskınlar, hissedarların temettü vergisinden kaçınmak için yurtdışında bulunan yatırımcılara kısa bir süre için hisse senedi aktardığı Cum-Cum olarak bilinen bir temettü arbitraj stratejisiyle ilgili. Yatırımcılar, temettülerin ödendiği ve vergilendirilmediği veya vergilerin iade edildiği dönemde hisseleri elinde tuttu. Daha sonra menkul kıymetleri asıl sahibine geri sattılar ve tasarruf edilen miktar taraflar arasında bölündü.

BNP, HSBC ve Natixis temsilcileri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. SocGen sözcüsü, bankanın soruşturmanın bir parçası olduğunu doğruladı.

Baskınlar, yatırımcıların Credit Suisse Group AG’nin acil kurtarılması ve Silikon Vadisi Bankası’nın düzenleyicileri tarafından ele geçirilmesiyle vurulduğu hem ABD hem de Avrupa’da bankacılık endüstrisi etrafında daha fazla olumsuz duyguya katkıda bulunuyor.

Fransız Soruşturması

Savcının aylardır hazırlık aşamasında olduğunu söylediği Fransız soruşturması, Köln’den 16 yerel hâkim, 150’den fazla müfettiş ve 6 savcıyı da kapsıyor. Almanya’da temettü üzerinden vergi ödemelerinden kaçınmak, Fransa’da son 10 yılın en büyük skandallarından. Cum-Ex olarak bilinen benzer bir şema, short satıcılara ve hisselerin gerçek sahibine, yalnızca bir kez ödenen bir temettü üzerinden vergi kredisi talep etmelerine izin vermekte.

2019’daki bir Alman trader Cum-Ex davasında bir mahkemeye Cum-Ex’in Cum-Cum’dan beş ila altı kat daha karlı olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Cum-Cum, özellikle bankalararası ticarette, yasal risklerin çok daha düşük olduğu düşünüldüğü için çok daha yaygın.

Cum-Cum yaygın çünkü Cum-Ex’in yaptığı gibi herhangi bir yasal sorunu gündeme getirmediğine inanılmakta. Bu uzun süredir devam eden soruşturma, finans sektöründeki binlerce potansiyel şüpheli yarattı ve Almanya’da neredeyse tüm büyük uluslararası bankalara baskın yapılarak Almanya, İngiltere ve Danimarka’da hukuk ve ceza davaları açılmalarına neden oldu.

Fransız savcı ayrıca, Fransız soruşturmasıyla ilgili daha fazla bilgi getirmek isteyen herkesi öne çıkmaya davet etti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler