Sosyal Medya

Gündem

“Erdoğan aday olamaz”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesini değerlendirdi. Baş, anayasaya göre Erdoğan’ın aday…

“Erdoğan aday olamaz”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesini değerlendirdi. Baş, anayasaya göre Erdoğan’ın aday olamayacağını ve seçim kanunundaki değişikliklerinin 14 Mayıs’ta uygulanamayacağını belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı seçimlerini düzenleyen Anayasa’nın üçüncü maddesindeki hükümlere dikkat çeken Baş, hem Erdoğan’ın anayasal olarak üçüncü kez aday olamayacağını hem de yapılan seçim değişikliklerinin geçerli olamayacağını belirtti.

‘ERDOĞAN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAY OLAMAZ’

Söz konusu maddede iki kez cumhurbaşkanı seçilmiş bir kişinin tekrar aday olmasının ancak Meclis kararı ile söz konusu olduğuna dikkat çeken Baş şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanının 2. döneminde, eğer kararı Meclis alırsa bir kez daha aday olabilir ve eğer halkın oyunu alırsa seçilebilir. Yani maddeler çok açık. Dolayısıyla, öyle ben 14 Mayıs’ta seçim kararı aldım, cumhurbaşkanı olarak ilan edeceğim bu kararı, ondan sonra da çıkıp aday olacağım falan, öyle yağma yok arkadaşlar. Bu iş o kadar kolay değil.”

‘SEÇİM DEĞİŞİKLİKLERİNİ UYGULAYAMAZSINIZ’

Erkan Baş, seçim kanunda yapılan değişikliklerin de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerde geçerli olmayacağını aynı maddeye dayandırarak açıkladı:

Ne diyor bu Seçim Kanunu’nun yine cumhurbaşkanlığı seçimini tarif eden 3. Maddesi? Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 60 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç günüdür.”

Çok net değil mi? Seçim ne zaman başlıyormuş? Oy verme gününden 60 gün önce. Bu da şu anlama geliyor. Eğer siz 6 Nisan’dan önce seçim takvimini başlatıyorsanız, orada yaptığınız değişiklikleri uygulayamazsınız. Bu kadar açık ve net.”

TİP Genel Başkanı, Erdoğan’ın son açıklamalarını, anayasal hükümleri dikkate almamasının bir örneği olarak değerlendirdi:

Şimdi bütün bunlar sanki hiç yokmuş gibi Tayyip Erdoğan’ın bize söylediği şey: Ben istediğim zaman seçime giderim, istediğim kanunlarla seçime giderim, istediğim adaylarla seçime giderim, istediğim partiyi seçime sokarım, istemediğimi seçime sokmam… Basında benim aleyhimde konuşma yapılırsa oraya cezalar yağdırırım, devletin tüm imkanlarını kendi partim için seçim kampanyası sırasında kullanırım ondan sonra demokratik seçim yapalım.”

‘MUHALEFET YAN YANA GELMELİ VE YURTTAŞLARA GÜVEN VERMELİ’

“Erkan Baş, seçimler öncesinde muhalefete de birlik çağrısı yaptı ve TİPolarak ortak hareket etmeye hazır olduklarını vurguladı:

“Buradan tüm muhalefet güçlerine bir çağrı yapmak istiyorum. Gözüküyor, saray farkında, saray panikte, saray kaybediyor. O yüzden kaybettikçe belli ki saldırganlaşacaklar. Belli ki hakkı hukuku tanımayan her tür operasyonu yapacaklar. Sandık halktan kaçırılsın diye elindeki bütün imkanları hareket ettirecek ve böyle 3-5 kuruşluk çetelerle, paramiliter örgütlerle hem halkı hem muhalefeti korkutmaya, sindirmeye çalışacaklar. Hepimiz bunu görüyoruz, o zaman yapacağımız şey şu: En basit noktalarda Anayasa’nın, yasanın uygulanmasından, seçim güvenliği sağlanmasından muhalefet sorumludur. Yan yana gelmelidir ve bu ülkenin yurttaşlarına güven vermelidir.”

‘MUHALEFET GÜÇLERİYLE ORTAKLIĞA HAZIRIZ’

“Eğer biz bu seçimi kazanmayı gerçekten istiyorsak bunun başlangıç noktası yurttaşlarımıza güven vermektir. Biz açıkça ifade ediyoruz, TİP olarak bu Saray Rejimi’ne son vermek konusunda samimi olan, son vermek isteyen bütün muhalefet güçleriyle en geniş ortaklıklara hazırız ve seçim güvenliğinden başlayarak elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler