Sosyal Medya

Gündem

Depremzede çadırlarına elektrik sayacı takıldı

Bir gecede evleri dahil her şeylerini kaybeden depremzedelerin kaldığı çadırlara elektrik sayacı takılıyor. Tüm çağrılara rağmen tahsilatından vazgeçilmeyen faturalar sadece…

Depremzede çadırlarına elektrik sayacı takıldı

Bir gecede evleri dahil her şeylerini kaybeden depremzedelerin kaldığı çadırlara elektrik sayacı takılıyor. Tüm çağrılara rağmen tahsilatından vazgeçilmeyen faturalar sadece üç ay ötelenmişti. Elektrik şirketleri ise geçen yıl devasa kârlar elde etti.

Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı 11 ilde yıkıma neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, içerisinde 651 bin 416 bağımsız bölüm olan 232 bin 632 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı durumda.

Depremden etkilenen illerde 6 milyon elektrik, 1 milyon 700 bin de doğal gaz abonesi bulunuyordu. Ölümlerin yanında yüzbinlerce kişi bir gecede evini, eşyasını, işini, gelirini de kaybetti. Ancak tüm çağrılara rağmen, evleri yerle bir olanlardan dahi elektrik, doğalgaz tahsilatından vazgeçilmedi. Hükümet, sadece fatura tahsilatını üç ay öteledi.

Bazı illerde ise depremzedelerin kaldığı çadırlara elektrik sayacı takılmaya başlandı. Yeni Yaşam’dan Hicran Urun’un haberine göre, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde çadırlara elektrik sayacı takıldı. Depremzedelerin tepkisi üzerine yetkililerin “Üç ay sonra ödeyeceksiniz” yanıtını verdiği öğrenildi. Depremzedelerin ‘faturayı nasıl öderim’ endişesiyle elektrikli ısıtıcıları açmaya çekindiği belirtilirken, sorular üzerine, faturaların valilik tarafından karşılanacağı öne sürüldü.

ELEKTRİK ŞİRKETLERİ DEVASA KÂR SAĞLADI

Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Antep’te elektrik dağıtımını üstlenen Sabancı Holding’e ait Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş’nin 10 Aralık 2021 tarihli Genel Kurul toplantısının tutanaklarına göre, Ocak-Eylül 2021 döneminde elde edilen kâr 822 milyon 466 bin TL. Vergiler ödendikten sonra şirketin net kârı ise 620 milyon 140 bin TL olarak kaydedildi.

Maraş ve Adıyaman’ın elektrik dağıtımını gerçekleştiren AYEDAŞ’ın 2021 faaliyet raporuna göre, net dönem kârı 251 milyon lira.

Ankara’nın da içinde olduğu toplam yedi kentin elektrik dağıtımından sorumlu Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi’nin Genel kurulu da 11 Aralık 2021 tarihinde yapıldı. Tutanaklara göre, şirketin 2021 yılı ara dönem net kârı 409 milyon 866 bin TL oldu.

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin faaliyet raporunda, 2021 yılına ait ara dönem net dönem kârı bilgisi yer almadı. Ancak, 2020 yılı kesinleşmiş mali kârından kalan 216 milyon 216 bin TL’nin 5,1 milyon TL’lik kısmının pay sahiplerine ödeneceği belirtildi. Şirketin 2021 yılına yönelik ara dönem net kârı ise tutanaklarda yer almadı.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler