Sosyal Medya

Gündem

Cumhurbaşkanlığı’ndan Yargıtay’ın kararı sonrasında ilk açıklama

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Uçum, Yargıtay'ın kararını destekleyerek, AYM'nin "anayasaya aykırı kararlar verdiğini" ileri sürdü.

Cumhurbaşkanlığı’ndan Yargıtay’ın kararı sonrasında ilk açıklama

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Uçum, Yargıtay’ın kararını destekleyerek, AYM’nin “anayasaya aykırı kararlar verdiğini” ileri sürdü.

 

 

 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından biri olan Mehmet Uçum, sosyal medya platformu X üzerinden şu açıklamayı yaptı:

 

“Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığına dair verdiği kararlarda Anayasa’yı tanımadığına ve Anayasa’nın 14. Maddesini görmezden geldiğine dair ısrar etmektedir. Ancak dokunulmazlıkla ilgili 83. madde, 14. maddedeki belirli durumları dışlar.

 

AYM, anayasaya aykırı kararlar verdiği konusunda ısrar etti.

 

Anayasanın bu açık hükmüne rağmen, AYM anayasaya aykırı kararlar vermeye devam etmektedir. 14. Maddeye belirli bir anlam kazandırmak görevi AYM’ye ait değildir. Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı Kararları, 14. Maddesini netleştirir. AYM, Anayasa hükmü yanı sıra Ceza Kanunları ve Yargı Kararlarını da göz ardı etmektedir. Maalesef AYM’nin bu konudaki kararları tam anlamıyla yargısal aktivizmin bir örneğidir.

 

Bu bağlamda, Yargıtay’ın AYM’nin ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları ayrı bir sorundur.

 

Suç duyurusu konusu, Milli Yargıya yönelik saldırıların birikiminden kaynaklanan bir tepkidir. Bir bakıma, gerçeği dile getirmektir. Yönteminin doğru olup olmadığı ayrıca tartışılabilir, ancak cesareti tartışılmazdır. Yargıtay’ın kararı aynı zamanda bir seçim yapma noktasıdır, kim Milli Yargıdan yana, kim karşı olduğunu açıkça belirler. Türkiye, Milli Yargısını, batıcı ve neoliberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimse bundan kuşku duymamalıdır.”

 

NELER OLDU?

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay’ın AYM tarafından verilen hak ihlali kararına ilişkin yeniden yargılanması ve tahliye kararına uymamaya karar vermiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler