Sosyal Medya

Gündem

CNBC:  Altın rekora doymayacak

UOB piyasa stratejisi, küresel ekonomi ve pazar araştırmaları başkanı Heng Koon How, CNBC'ye e-posta yoluyla şunları söyledi: "2024 yılı boyunca hem Dolar Endeksi hem de faiz oranlarında beklenen gerileme, altın rallisinin itici güçleri."

CNBC:  Altın rekora doymayacak

Altın spot fiyatların ons başına 2.100 dolara ulaşmasıyla haftaya yeni bir rekorla başladı. Değerli metal bu sabah Asya’da 2.036 dolara gerilese de,  CNBC.com’un görüşüne başvurduğu uzmanlara göre yeni rekorlara imza atacak.

Analistler, jeopolitik belirsizlik, zayıf ABD doları ve olası faiz indirimlerini gerekçe göstererek, altın fiyatlarının gelecek yıl yeni zirvelere ulaşma yolunda ilerlediğini ve en olumsuz senaryoda 2.000 dolar seviyelerinin üzerinde kalabileceğini söyledi.

Sarı metal fiyatları, İsrail-Hamas çatışmasının güvenli liman varlığına olan talebi artırmasıyla üst üste iki ay boyunca yükselirken, faiz indirimi beklentileri de daha fazla destek sağladı. Altın, güvenilir bir değer deposu olma statüsü nedeniyle ekonomik ve jeopolitik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğiliminde.

UOB piyasa stratejisi, küresel ekonomi ve pazar araştırmaları başkanı Heng Koon How, CNBC’ye e-posta yoluyla şunları söyledi: “2024 yılı boyunca hem Dolar Endeksi hem de faiz oranlarında beklenen gerileme, altın rallisinin itici güçleri.”  Uzman, altın fiyatlarının 2024 yılı sonuna kadar ons başına 2.200 dolara kadar çıkabileceğini tahmin etti.

Benzer şekilde, başka bir analist de sarı metalin görünümüne ilişkin yükseliş beklentisi içinde. MKS PAMP metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, “Altın tutanlarda bu sefer 2011’e kıyasla daha az kaldıraç var… fiyatların 2.100 doların üzerine çıkması ve ons başına 2.200 dolara vurması göz önünde bulundurulacak bir senaryo” dedi.

 

Parıldayan her şey altındır

TD Securities emtia stratejileri başkanı Bart Melek, altın fiyatlarının 2024 yılının ikinci çeyreğinde ons başına ortalama 2.100 dolar olmasını, güçlü merkez bankası alımlarının ise fiyatların artmasında önemli bir katalizör olmasını bekliyor.

Dünya Altın Konseyi tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, merkez bankalarının yüzde 24’ü, ABD dolarının rezerv niteliği konusunda giderek daha fazla karamsarlığa kapılmaları nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmayı planlıyor.

Melek, “Bu, önümüzdeki yıllarda resmi sektörden potansiyel olarak daha fazla talep geleceği anlamına geliyor” dedi.

 

Uzman, Federal Rezerv’in 2024’te olası bir politika değişikliğinin de kartlarda olabileceğini ekledi. Düşük faiz oranları doları zayıflatma eğiliminde ve daha yumuşak bir dolar, altını uluslararası alıcılar için daha ucuz hale getirerek talebi artırıyor.

Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine çıkması  Fed, Mart 2022’de istikrarlı faiz artırımlarına başladı. Parasal sıkılaştırma, önce  altının cazibesini azalttı. Yüksek faiz oranları, tahvil gibi varlıkların yüksek getirileri nedeniyle daha kazançlı hale gelmesi nedeniyle faiz ödemeyen altına olan talebi olumsuz etkiliyor.

29 Kasım’da Fed FOMC’nin en şahin üyesi Christopher Waller, enflasyon verilerinin önümüzdeki üç ila beş ay içinde iyileşmeye devam etmesi halinde politikayı gevşetmeyi öngördüğünü söyledi ve bu da analistlerin altın fiyatlarında bir artış öngörmesine yol açtı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler