Sosyal Medya

Gündem

Beyoğlu Kaymakamlığı, ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı: Kadınlar vazgeçmiyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de gerçekleştirilmesi beklenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Karara ilişkin açıklama yapan 8…

Beyoğlu Kaymakamlığı, ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı: Kadınlar vazgeçmiyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de gerçekleştirilmesi beklenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Karara ilişkin açıklama yapan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Komitesi, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları doldurmak, birbirimize güç vermek ve sokaklara çıkmak için saat 19:30’da Taksim’deyiz” ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Kaymakamlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de, ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nün yapılmasını yasakladı.

Ülkenin ve dünyanın dört bir yanında kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sokakları yas, öfke ve isyanıyla kuşatacak. İstiklal Caddesi’nde bugün saat 19.30’da başlaması planlanan Feminist Gece Yürüyüşü’ne yasaklama kararı geldi.

Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sosyal medya üzerinde toplanma çağrılarının yapıldığı Taksim Meydanı da dahil olmak üzere Beyoğlu ilçesinde hiçbir meydan, cadde ve alan toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak belirlenmiş alanlardan değildir” denildi.

Açıklamada, “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için düzenlenmek istenen toplanma, toplantı, yürüyüş, oturma ve protesto eylemi, basın açıklaması vb. eylem ve etkinliklerinin” yasaklandığı ifade edildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlarda, Feminist Gece Yürüyüşü adı altında 8 Mart 2023 günü saat 19.30’da Taksim Meydanı ve çevresindeki muhtelif alanlarda toplantı, gösteri yürüyüşü vb. açık alan etkinliklerinin yapılacağı anlaşılmıştır. Öncelikle İstanbul ili sınırları içerisinde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenebilecek alan ve güzergahlar 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. maddesi gereğince Valilik Makamının 373162 ve 390438 sayılı Olur’u ile belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Sosyal medya üzerinde toplanma çağrılarının yapıldığı Taksim Meydanı da dahil olmak üzere Beyoğlu ilçesinde hiçbir meydan, cadde ve alan toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak belirlenmiş alanlardan değildir.

Ayrıca sosyal medya üzerinden çeşitli kesimlerin yaptığı paylaşımlar göz önüne alındığında yapılması planlanan toplantının toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplumun bir kesiminde infial uyandırabileceği, toplantıyı gerçekleştirmek isteyen gruplar/şahıslar ile diğer gruplar arasında sözlü, fiziksel ve provakatif amaçlı saldırıların olabileceği ve toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği; toplantı ve gösteriye terör örgütlerine müzahir grupların da katılabileceği ve toplantıyı kendi amaçları yönünde suistimal edebilecekleri, bu durumun ise kamu düzeni ve milli güvenliği tehlikeye düşürebileceği; toplantı ve yürüyüşün yapılmasının planlandığı meydan ve caddelerin bulunduğu bölgenin ülkemizin en yoğun yaya ve araç trafiğine sahip yer olması, bölgenin kültür, turizm ve ticaret yönünden yüksek potansiyeli nedeniyle dükkan, otel vb. işyerlerinin çokça bulunması nedeniyle kişilerin seyahat ve çalışma özgürlüklerini kullanmasının ciddi oranda tehlikeye düşebileceği değerlendirilmektedir.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/Ç maddesinde; “İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır.” hükmü ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesinde “Bölge valisi, vali veya kaymakam, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü adı altında düzenlenmek istenen toplanma, toplantı, yürüyüş, oturma ve protesto eylemi, basın açıklaması vb. eylem ve etkinliklerin idaremiz Beyoğlu ilçesi sınırları dahilinde kamu düzeni ve milli güvenliğin sağlanması, suç işlenmesinin önlemesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32. maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi gereğince 08/03/2023 günü saat: 00:00’dan 08/03/2023 günü saat 23:59’a kadar yasaklanmıştır.”

“SAAT 19.30’DA TAKSİM’DEYİZ”

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Komitesi, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları doldurmak, birbirimize güç vermek ve sokaklara çıkmak için saat 19:30’da Taksim’deyiz” denilen açıklamada, “Öfkeliyiz, yastayız, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Patriyarkal Kapitalist Yıkıma Karşı Feminist İsyandayız!” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle:

“Erkek şiddetine, kadın ve trans cinayetlerine, tacize tecavüze karşı kılını kıpırdatmayan; kadınları erkek şiddetinden koruyacak sözleşmeleri fesheden, kadınların nafaka hakkına göz diken; kadınları eve, yoksulluğa, şiddete mahkûm etmeye çalışan erkek-devlet, yine türlü bahanelerle sokakları kadınlara kapatmakla, kadınların sesini kısmaya çalışmakla meşgul. Deprem bölgelerinde ilk andan itibaren adeta yok olan devlet hem orada hem burada dayanışmamızı engellemek, isyanımızı bastırmak için ortaya çıkıyor.

2003’te 100’e yakın kadınla başlayan Feminist Gece Yürüyüşü’müz onca baskıya, yasağa, engellemeye rağmen durmadan büyüdü, on binlere ulaştı, kesintisiz bir direnişe dönüştü. Bu yıl isyanımız, öfkemizle yasımızla daha da büyüdü. Bizi engellemek isteyenler bilsin ki:

Biz patriyarkaya, kapitalizme, sırtınızı dayadığınız rant sistemine, heteroseksizme, transfobiye, ırkçılığa, milliyetçiliğe, dini baskıya, sömürüye, yoksullaştırmaya, hapsedilmelere, sınırlara-kuşatmalara, savaşa, erkek-devlet şiddetine karşı isyanımızla sokaklarda olmaya devam edeceğiz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları doldurmak, birbirimize güç vermek ve sokaklara çıkmak için saat 19:30’da Taksim’deyiz.

Öfkeliyiz, yastayız, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz.

Patriyarkal Kapitalist Yıkıma Karşı Feminist İsyandayız!”

Birgün

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler