Sosyal Medya

Gündem

ANALİZ: Katar’ın yatırım yaptığı Gazze’de İsrail kara harekatı yapar mı?

ABD’nin eski Yemen Büyükelçisi Feierstein, “Hamas bağlantıları nedeniyle Katar’a yaptırım çağrıları ilişkinin doğasını yanlış yorumluyor” dedi.

ANALİZ: Katar’ın yatırım yaptığı Gazze’de İsrail kara harekatı yapar mı?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Yemen büyükelçisi Gerald Feierstein’e göre, Katar’a Hamas’la olan bağlantıları nedeniyle yaptırım uygulanması yönündeki herhangi bir çağrı, ilişkilerinin doğasını “yanlış anlamak ve yanlış yorumlamak” manasına gelmekte.

Obama döneminde, 2010 ve 2013 yılları arasında ABD’nin Yemen Büyükelçisi olan Feierstein, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Katar, İsrail’in yeşil ışığı olmadan Gazze’de faaliyet göstermiyor ve bu yüzden insanların geri dönüp şunu söylemesi gerekirse, Katarlılar Hamas’la ilişkileri nedeniyle yaptırımları hak ediyor; bu sadece ilişkilerinin doğasını yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyor” dedi.

“Hamas’la uzun süredir yakın ilişkilerini sürdürdüler ve Gazze’ye yatırım yaptılar” diyen Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü’nün Arap Yarımadası İşleri Direktörü Feierstein, CNBC Street Signs Asia’ya yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Yıllardır Gazze’ye çeşitli proje desteği ve başka türlü destekler sağlıyorlar; bunların hepsi İsrail hükümetinin tam bilgisi ve onayıyla yapılıyor. Katar, ABD ile işbirliği yaparak bölgenin güvenliği ve istikrarının desteklenmesinde önemli bir rol oynadı. Burada arabuluculuk konusunda konuştuğumuz gibi, çoğu zaman çok yararlı bir rol oynadılar. Konunun her tarafındaki taraflarla bu tür ilişkileri sürdürmeleri, bu tür çok karmaşık durumlarda gerçekten yardımcı ve faydalı olmalarını sağlıyor.”

Katar, 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrailli yetkililerle olası bir mahkum takası da dahil olmak üzere arabuluculuk görüşmelerinde bulunduğunu söylemişti.

Feierstein, Gazze Şeridi’nin dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olması nedeniyle karadan saldırı fikrinin İsrail ordusu için “son derece zor” olacağını belirterek, “Müzakere yoluyla çözüm tercih edilebilir. Ancak karmaşık olabilir veya muhtemelen biraz zaman alabilir. Bu çatışmanın müzakere yoluyla sona erdirilmesi hali” diye konuştu.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler