Sosyal Medya

Gündem

Altın rekora doymuyor:  $2.105/ons

Fed mesajı, merkez bankası alımları altın  borsa yatırım fonlarının sürekli satışlarını atlatmasına yardımcı oldu.

Altın rekora doymuyor:  $2.105/ons

Altın, Fed’in  faiz indirimleri hususunda iyimserliği frenleme çabalarına rağmen, gelecek yılın başlarında faiz indirimine  geçeceğine ilişkin artan beklentilerin etkisiyle, tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı.

Kıymetli metal, Pazartesi günü erken işlemlerde %3’ten fazla artış göstererek 7 Ağustos 2020’de kırdığı tüm zamanların rekorunu aştı. Halen Asya’da süren  dalgalı seyir kar realize edenlerle, ralliye geç kalanlar arasında çekişmeyi simgeliyor.

 

Powell yanlış anlaşıldı, dolar, ABD tahvil faizleri başaşağı

 

Bloomberg’in “Spot Gold Rises to Record on Dovish Fed Remarks” başlıklı altın analizinde Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikasının “kısıtlayıcı bölgeye doğru ilerlediği” yönündeki yorumları başlıca etken olarak ele alındı. Powell’in yatırımcıların erken faiz indirimi beklememesini vurgulan uyarılarına rağmen, mesajı dolar ve Hazine tahvil getirilerinde düşüşe yol açtı.  Akabinde, külçe altında Ekim başından bu yana devam eden yükseliş hızlandı.

Powell mesajında  faiz indirimi iyimserliğine karşı çıkma girişiminde bulundu: “Yeterince kısıtlayıcı bir duruşa ulaştığımız konusunda güvence vermek veya politikanın ne zaman gevşeyeceğine dair spekülasyon yapmak için erken olacağını” söyledi.  Ama, swap piyasaları şu anda Fed faizinde Mart ayında %60 ihtimalle düşüş;  Mayıs ayında bir kesintiyi %100’le fiyatlıyor.

Pepperstone Group Ltd. araştırma başkanı Chris Weston, altında “büyük bir momentum ivmesi” yaşandığını söyledi. Ancak bu hafta Cuma açıklanacak ABD işgücü verileri, gelecek yıla ilişkin daha düşük  faiz oranlarına ilişkin bahisleri çok hızlı değiştirebilir. Beklenti altında işsizlik ve yükselen ücretlerin açıklanması  külçe için aşağı yönlü bir risk unsuru oluşturabilir.

Altın, Cuma günkü %1,8’lik artışın ardından Singapur’da bu sabah %1 artışla ons başına 2,10,5 65 dolara yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyrediyor. Gümüş altına paralel yükseliyor.

Altın madencilerinin hisseleri de yükselişte. Newmont Corp. Sidney’de %3,6 kadar yükselirken, Northern Star Resources Ltd. %5,3 kadar yükseldi.

Altın  Ekim başındaki en düşük seviyesinden yaklaşık %16 arttı. Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından çok sayıda güvenli liman alımından yararlandı ve ardından son haftalarda ABD’nin faiz indirimine ilişkin artan beklentiler yükselişe ekstra ivme kazandırdı. Kasım ayında ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirilerindeki 60 baz puanlık ve Dolar Endeksinde neredeyse %3’lük düşüş bu durumu destekledi.

Altın temel analizde pahalı

Kıymetli metal, dolar ve Hazine tahvilleriyle olan tarihi ilişkisine dayalı fiyat modellerine göre oldukça yüksek bir primle işlem görüyor. Bu dinamik, merkez bankalarının rekor alımları sayesinde geçen yılın büyük bölümünde devam etti.

Altın ETF varlıkları Mayıs ayının sonundan bu yana keskin bir düşüş yaşadı ancak Ekim ortasından bu yana istikrar işaretleri gösteriyor. Ancak geçen hafta beş haftalık yükseliş serisinin ardından düştüler.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler