Sosyal Medya

Gündem

Akşener “Bu hafta adayı konuşacağız” dedi Kürt seçmene yumuşak mesajlar verdi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Bildiğiniz gibi bu hafta yapılacak toplantının ev sahibi biziz. Ve daha önce hiç gündemimize almadığımız…

Akşener “Bu hafta adayı konuşacağız” dedi Kürt seçmene yumuşak mesajlar verdi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Bildiğiniz gibi bu hafta yapılacak toplantının ev sahibi biziz. Ve daha önce hiç gündemimize almadığımız Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu bu toplantıda konuşulacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesiyle siyaset gündemi hareketlendi. En çok konuşulan ve merak edilen konuların başında altılı masanın adayı geliyor. Altılı masa 26 Ocak’ta İYİ Parti’nin ev sahipliğinde toplanacak. Bu toplantıda yol haritasının yanı sıra adayın konuşulacağı ve hatta 4 Şubat’ta açıklama yapılacağı kulisleri gündeme gelmişti. Habertürk yazarı Sevilay Yılman, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in süreçle ilgili sözlerini aktardı. Akşener, Diyarbakır kongresi kendisini takip eden gazetecilerin sorularına özetle şu yanıtları verdi:

Bu toplantıda konuşacağız…

26 Ocak’ta aday konuşulacak mı?

– Biz bugüne kadar aday konusunu hiç konuşmamıştık. Bildiğiniz gibi bu hafta yapılacak toplantının ev sahibi biziz. Ve daha önce hiç gündemimize almadığımız Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu bu toplantıda konuşulacak ve toplantı öncesi ziyaretlerimde diğer liderlere bunu ben teklif ettim. Artık Cumhurbaşkanlığı adayı konusunu konuşacağız.

Yani adayın kim olacağını konuşacaksınız bu hafta?

-Size çok açık konuşuyorum. Biz bugüne kadar aday konusunu hiç konuşmamıştık. Sizlerin de eleştirdiği toplanıp toplanıp bir neticeye varamadığımız yönünde. Ama öyle değil. Tam aksine biz bu toplantılarla birbirimizi daha iyi anladık. Farklılıklarımızı, ortak noktalarımızı daha net tespit ettik. Asgari müştereklerimiz sandığımızdan daha çokmuş meğer. İşte o toplantıların bize böyle bir faydası oldu. Bu toplantı itibarıyla aday konusunu konuşmaya başlayacağız.

Sonuç çıkar mı? Yani bir aday belirlenir mi?

– Hiç bilemiyorum. Şu anda bunu söylemem mümkün değil. Bence karara bağlamalıyız ama ben diğer arkadaşlar adına konuşamam. Onlar ne düşünüyor ve ne olacak bilmiyorum çünkü.

Ali Babacan “Masa isterse ben de aday olabilirim” dedi. Onunla ilgili yorum yapacak mısınız?

– Bakın ben bu konularda size şu an bir şey söylemem. Ama o masada konuşulduktan sonra ben ne dediysem sizinle paylaşırım. Ama masaya oturmadan fikir beyan etmem ya da yorum yapmam doğru olmaz.

Peki 30 Ocak’taki lansman toplantısında ne konuşulacak?

– Ortak ekonomik politikalar başta olmak üzere çok kapsamlı bir çalışmanın sunumu olacak ama aynı zamanda biz o toplantıda birlikte hükümet olacağımızı ilan edeceğiz. Bir nevi hükümet programı bu. 30 Ocak’taki olay bu! Bir de Cumhurbaşkanımızın parlamenter sisteme geçişte neyi nasıl yapacağını anlatacağız. Ben kesinlikle adayımızın 13. Cumhurbaşkanı olacağına inanıyorum.

Ama bu kişi kim olursa olsun çizdiğimiz o yol haritasına uymak zorunda. Çünkü korkunç yetkileri var Cumhurbaşkanının. İşte o yetkileri nasıl kullanacak? Parlamenter sisteme demokrasiyi nasıl uygulayacak? bunları belirleyeceğiz.

Başbakanlık istedim çünkü…

Siz kendiniz için ne istiyorsunuz? Aday olmayacağım dediniz. Peki ne olmak istiyorsunuz? Cumhurbaşkanı Yardımcısı mı yoksa bakan mı milletvekili mi?

– Bir kere bakan olacak kişinin milletvekili olması söz konusu değil. Çünkü milletvekili olan kişinin kabinede yer alması için istifa etmesi gerekiyor. Bu kritik bir durum. Çünkü Meclis’te sandalye sayınızın da düşmemesi lazım.

Hiç daha önce söylemediğim bir şeyi söyleyeyim. Ben 1,5 yıl önce Cumhurbaşkanı adayı olmayacağımı ilan ettim evet. Neden biliyor musunuz? Bugün daha rahat konuşmak için. Birbirimize düşme, hayallerin dürtülmesi ile problemlerin olabileceğine dair endişelerim vardı. O yüzden bir kişinin en başında şahsi menfaat içermeyen bir niyeti olduğu anlaşılması gerekiyordu. Ve bu yüzden ben kendime böyle bir rol biçtim. Bu konuda da çok samimiyim.

Başbakan olacağım dedim evet ama bunu da bir pazarlık olarak sunmadım ortaya. Parlamenter Sisteme geçildikten sonra yapılacak ilk seçimde partim birinci olursa Başbakanlık zaten hakkım. Olmazsa da zaten benim böyle bir talepte bulunma şansım yok. Allah şahit ki, düşündüğüm tek şey bu seçimi almak. Ve benim üzerime düşen ne görev var ise yapmaya hazırım. Son şansımız bu. Biz bu seçimi alamazsak Türkiye kaybeder. Bir daha parlamenter sistemi konuşma şansımız bile kalmayacak çünkü.

Bir klip yayınladınız. Orada iki isim çok dikkat çekti. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş. Neden bu iki ismi kullandınız parti klibinde?

– Çünkü iki arkadaşımızın şahsında Millet İttifakı’nın tüm büyükşehir belediye başkanlarına dikkat çekmek istedim. Ekrem Bey’e zaten yapılanlar ortada ve ben Mansur Bey’in de benzer tehdit altında olduğunu düşünüyorum. Ha keza diğer tüm büyükşehir belediye başkanlarımızın. O yüzden o gün Saraçhane’ye giderken bütün liderleri aradım. Hepsine “gidelim” dedim. Kalabalık güçtür. Konuştuktan sonra otobüsten inmeyip Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasını dinledim. Ben Meral Akşener olarak İYİ Parti Genel Başkanı olarak orada olmuş olsaydım konuşmamı yapıp inerdim. Hiyerarşi böyledir. Herkesin gözünden kaçan şey o oldu. Ben Ekrem İmamoğlu konuşurken yanında dikildim. Yalnız bırakmak istemedim. Ekrem Bey oranın öznesiydi.

Hatalarından ders alan biriyim

Diyarbakır kongresinden memnun kaldınız mı?

– Çok memnun kaldım. Samimiyet vardı. Eğer fark ettiyseniz o salonda Diyarbakır dışından getirilmiş kimse yoktu. Tamamı Diyarbakırlıydı. Bakın ben Cumhurbaşkanı adayı olarak 8 bin 500 oy almıştım bu şehirden. Hepsi benim için çok kıymetliydi. Şimdi partimizin 13 bin üyesi var. Hatalarından ders alan biriyim. Üzülüp özeleştiri yaptıktan sonra o hatayı mutlaka düzeltmişimdir. Dolayısıyla bugünkü söylediklerim normal. Bakan olduğum yıllarda batıda doğup büyüyüp Diyarbakır’a en çok gitmiş siyasetçiyim. Oy verirler vermezler bakmayız. Buradaki mevzu hukuk ve rıza meselesidir. Kayyum meselesi de öyledir. Diyarbakır’da bu kez kongreye katılıp ayrıldım. Ama bir daha geleceğim ve esnaf ziyareti yapacağım.

MHP’deyken ve Meclis Başkanvekiliyken HDP’ye benden başka kimse söz vermezdi. Selahattin Demirtaş, “niçin siz?” diye sordu. “İçtüzük size bu hakkı vermiş. Yaptığım lütuf değil. Bu benim görevim. Siz de içtüzüğe aykırı şekilde hareket edemezsiniz” karşılığını verdim.

Milletvekili çıkarır mısınız sizce?

-Evet, Diyarbakır’da milletvekili çıkarabilir pozisyondayız. CHP de çıkarabilir. Şanlıurfa’da ortak listeyle 4 milletvekili çıkarabiliriz. Ben buna yürekten inanıyorum.”

Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler