Sosyal Medya

Genel

TCMB/Erkan sadeleşmeyi başlattı

TCMB websitesinde yapılan açıklamaya göre, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60’dan yüzde 57’ye indirildi. TCMB, sadeleşme sürecinin ‘kademeli’ olarak…

TCMB/Erkan sadeleşmeyi başlattı

TCMB websitesinde yapılan açıklamaya göre, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60’dan yüzde 57’ye indirildi. TCMB, sadeleşme sürecinin ‘kademeli’ olarak devam edeceğini bildirdi.

 

TCMB websitesinde yer alan açıklama şöyle:

Para Politikası Kurulu’nun 22 Haziran 2023 tarihli kararında mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiştir.

Bu kapsamda ilk adım olarak, menkul kıymet tesisi uygulaması, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek doğrultuda sadeleştirilerek Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Sadeleşme süreci Para Politikası Kurulu’nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda kademeli olarak devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

 

Merkez Bankası, “sadeleştirme” politikası kapsamında ilk adım olarak, menkul kıymet tesis oranının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesine karar verildiğini açıkladı.

 

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından yönetimi değişen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Buna göre, “sadeleştirme” politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesine karar verildi.

Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57’nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

 

Karar, Gaye Erkan’ın Türkiye Bankalar Birliği ile yaptığı toplantı sonrasında alındı. TCMB PPK karar metninde  bu tür adımların atılacağı kaydedilmişti.

Basına göre Gaye Erkan yabancı yatırımcılarla yaptığı istişarelerde en çok bu tür kısıtlamalardan şikayet aldı.

Atılan bu ilk adım sembolik mahiyet taşıyor. Banka bilançolarının kompozisyonu ve  karlılık açısından kayda değer bir etki yaratmasını beklemiyoruz.

Düşüncemiz, Erkan’ın bu tür bir kaç adım daha atarak sadeleştirmenin

İç borç maliyeti,

Bankaların kredi verme kapasitesine etkisi

Ve dövize talebini gözetleyeceği yönünde.

Eğer ilk adımlar kamu maliyesi ve döviz pazarında olumsuz etkiler yaratmazsa, daha kapsamlı adımlarla banka bilançoları ve döviz işlemleri üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını bekleriz.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler