Sosyal Medya

Genel

Yenileme (dolar ve seçim tahminleri eklendi) S&P’den ufak bir tekme:  Not aynı da, manzara bozuk

2022’de merkezi hükümet bütçe açığının düşük açıklanmasına rağmen, kur korumalı mevduat (KKM) ürünü dahil diğer genel kamu sektörü riskleri artıyor.…

Yenileme (dolar ve seçim tahminleri eklendi) S&P’den ufak bir tekme:  Not aynı da, manzara bozuk

2022’de merkezi hükümet bütçe açığının düşük açıklanmasına rağmen, kur korumalı mevduat (KKM) ürünü dahil diğer genel kamu sektörü riskleri artıyor.
Milli gelirin (GSYİH) yüzde 9,3’üne ulaşan KKM’de Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine, mevduat sahiplerine döviz kuruyla ilgili kayıplarını tazmin etmeyi taahhüt ediyor.
* Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından yeniden inşa, Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 12’si kadar iç ve dış finansman gerektirecektir.

‘KULLANILABİLİR REZERV 37,7 MİLYAR DOLAR’
* Kullanılabilir döviz rezervleri 28 Şubat itibarıyla kısa vadeli dış borcun yaklaşık beşte biri olan 37,7 milyar dolarla ılımlı bir seviyede iken, Türkiye’de fiili sermaye kontrolleri de dahil olmak üzere düzenleme baskıları artıyor.
* Kontrol dışında olan enflasyon, mali, ekonomik ve parasal analizlerimizi zorlaştırıyor.
* Artan parasal ve mali sistem ile bankacılık sistemi ve dış denge baskılarının bir sonucu, Türkiye için kredi notu görünümümüzü durağandan negatife revize ettik.
* Negatif kredi görünümü, Türkiye’nin kredibilitesine yönelik savunulamaz olarak kabul ettiğimiz parasal, mali ve ekonomik politika setinden kaynaklanan riskleri yansıtıyor.
Görüşümüze göre, ödemeler dengesi ve döviz kuru kırılganlıkları yüksek kalırken, kamu bankaları ve kamu işletmelerinin koşullu yükümlülükleri büyük ve artıyor.

KREDİ NOTUNU YÜKSELTME VE DÜŞÜRME SENARYOLARI
* Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş kamu maliyesi üzerindeki baskının daha da artması durumunda, potansiyel olarak yenilenen TL’deki değer kaybıyla bağlantılı olarak kredi notunu düşürebiliriz.
* Para ve maliye politikalarının öngörülebilirliği ve etkinliği artarken, başta TCMB net döviz rezervleri olmak üzere, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonu güçlenirse kredi notunu yükseltebiliriz.

* Artan cari açık ile gevşek maliye ve para politikası, 14 Mayıs seçimleri öncesinde döviz kuru istikrarını baltalayabilir.
* Seçimlerin sonrasında mali politika muhtemelen sıkılaşacaktır, bu da 2023’ün ikinci yarısında ekonomik faaliyet üzerinde etki edecektir.

DOLAR VE ENFLASYON
2022’de ortalama yüzde 72,3 olan tüketici enflasyonunun, 2023’te ortlama yüzde 44,6, 2024’te yüzde 22,4, 2025’te yüzde 12,0, 2025’te yüzde 10,1 olacağı öngörüldü.

2022 sonunda 18,73 olan dolar/TL’nin 2023 sonunda 24,00, 2024 sonunda 27,00, 2025 sonunda 28,00, 2026 sonunda 29,00 olacağı öngörüldü.

Kaynak: SÖZCÜ

 

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etti, kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun teyit edildiği bildirildi.

 

Açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B” olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e revize edildiği kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından yeniden inşanın Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 12’si kadar iç ve dış finansman gerektireceği aktarıldı.

 

Açıklamada, para ve finans sektörü politikalarının öngörülebilirliğinin ve etkinliğinin artması, başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net döviz rezervleri olmak üzere, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonun güçlenmesi halinde kredi notlarının yükselebileceğine işaret edildi.

Büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 ve gelecek yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler