Sosyal Medya

Genel

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Hatay için 12 yıl önce uyarmıştı..

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 deprem 10 ilde yıkıcı sonuçlara neden oldu. Depremden en çok etkilenen il…

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Hatay için 12 yıl önce uyarmıştı..

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 deprem 10 ilde yıkıcı sonuçlara neden oldu. Depremden en çok etkilenen il ise Hatay oldu. Binlerce vatandaş hayatını kaybederken yaşanılan felaketin uyarısının 12 yıl önce yapıldığı ortaya çıktı. ‘Deprem dede’ olarak bilinen Pro f. Dr. Ahmet Mete Işıkara Hatay’a dikkat çekerek ‘Tedbir alın’ uyarısında bulunmuş.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin yıkıcı etkisi en çok Hatay’da yaşandı. Deprem sonrasında ‘Felaket önlenebilir miydi?’ sorularına cevap aranırken dönemin Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın12 yıl önce Hatay’daki olası depreme dikkat çekerek, “Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor.” uyarısı yapmış.

On binlerce insanın ölümüne neden olan depremi için bazı kesimler ‘Asrın felaketi’ diye sunarken, uzmanlar ise ihmal ve tedbirsizlik olarak değerlendirdi. ‘İhmal mi? Yoksa kader mi?’ soruları tartışma konusu olurken, Işıkara, yaşanacak olan felaketi için 12 yıl önce haber vermiş.

Işıkara, 2011 yılında Adana’da düzenlenen bir panelde özellikle 7 büyüklüğündeki olası bir Hatay depremi için şu uyarılarda bulunmuş:

“Hatay’da da uzun bir süredir deprem yok. Özellikle 7’nin üzerinde deprem yok. Ama geriye baktığınız zaman Hatay’da 7’nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hatay’a gidip Hataylı’larla konuşursanız, onlar ’Hatay, 1- 2 kez yerle bir olmuş. Yerin altına göçmüş’ diye ifade ederler. Hatay’da olabilecek bir deprem Adana’yı da, Mersin’i de Gaziantep’i de etkileyecek. Kocaeli nasıl geniş alanı etkilediyse, burada aynı şekilde etkileyebilir. Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor.”
karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler