Sosyal Medya

Genel

OPEC’ten sürpriz üretim kesintisi: Brent $10/varil yükselebilir

Reuters’e göre Suudi Arabistan ve OPEC+ üreticileri sürpriz petrol üretim kesintileri açıkladı… Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyeleri Pazar günü,…

OPEC’ten sürpriz üretim kesintisi: Brent $10/varil yükselebilir

Reuters’e göre Suudi Arabistan ve OPEC+ üreticileri sürpriz petrol üretim kesintileri açıkladı…

Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyeleri Pazar günü, fiyat istikrarını desteklemeyi amaçlayan sürpriz bir hamleyle üretimlerinde günde yaklaşık 1,16 milyon varil daha kesinti yaptıklarını duyurdular.

Gelişme, Suudi Arabistan ve Rusya’yı içeren ve 2023’ün sonuna kadar yürürlükte olan günde 2 milyon varil kesintiye bağlı kalması beklenen OPEC+ bakanlar heyetinin sanal toplantısından bir gün önce geldi.

Geçen ay petrol fiyatları, küresel bir bankacılık krizinin talebi vuracağı endişesiyle varil başına 70 dolara düşerek son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ardından uzmanların ek kota kesintisi olasılığını küçümsemesi nedeniyle Brent ham petrolü 80$’a doğru toparlandı.  OPEC+’ın piyasayı desteklemek için daha fazla adım atması beklenmiyordu.

Enerji brokerı Pickering Energy Partners’ın GM’ü Pazar günü yaptığı açıklamada, yeni kesintilerin petrol fiyatlarını varil başına 10 dolar artırabileceğini söyledi.

 

Reuters hesaplamalarına göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve diğer müttefiklerin toplam kesinti hacmini günde 3,66 milyon varile getiriyor, bu da küresel talebin %3,7’sine eşit.

Energy Aspects’in kurucusu ve direktörü Amrita Sen Pazar günü yaptığı açıklamada, “OPEC, ilerleyen aylarda olası talep azalması ihtimaline karşı önalıcı adımlar atıyor.” dedi.

Geçen Ekim ayında OPEC+, yıllık bazda günlük 2 milyon varillik bir üretim kesintisi yapmayı kabul etmişti.  Bu hareket, daralan arzın petrol fiyatlarını artırması nedeniyle Washington’u kızdırdı.

ABD, ekonomik büyümeyi desteklemek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşını finanse etmek için daha fazla gelir elde etmesini engellemek için dünyanın daha düşük fiyatlara ihtiyacı olduğunu savundu.

 

Pazar günü ilan edilen  beklenmedik gönüllü kesintiler Mayıs’ta devreye giriyor.

Resmi açıklamalara göre Suudi Arabistan üretimini günde 500.000 varil, Irak ise günde 211.000 varil azaltacağını söyledi.

BAE üretimi günde 144.000 varil azaltacak. Kuveyt günde 128.000 varil, Umman günde 40.000 varil ve Cezayir üretimini 48.000 varil azaltacağını açıkladı. Kazakistan da üretimi günde 78.000 varil azaltacak.

Rusya’nın Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Pazar günü Moskova’nın gönüllü olarak günde 500.000 varillik bir kesintiyi 2023’ün sonuna kadar uzatacağını söyledi. Moskova bu kesintileri Batılı fiyat tavanlarının getirilmesinin ardından Şubat ayında tek taraflı olarak duyurdu.

Bir OPEC+ kaynağı, Gabon’un gönüllü olarak günde 8.000 varillik bir kesinti yapacağını ve bazı OPEC+ üyelerinin üretim kapasitesi eksikliği nedeniyle şimdiden kararlaştırılan seviyelerin çok altında sevkiyat yaptığı için kota kısıtlamalarına  katılmayacağını söyledi.

Rusya’nın Batı pazarlarında ambargolu olan Ural petrolünü satmak için tek taraflı indirimlerinin ardından ABD’li yetkililer, diğer OPEC üyeleriyle olan ittifakının zayıfladığını söyledi, ancak Pazar günkü hamle, işbirliğinin hala güçlü olduğunu gösteriyor.

Suudi enerji bakanlığı yaptığı açıklamada, krallığın gönüllü kesintisinin petrol piyasasının istikrarını desteklemeyi amaçlayan bir ihtiyati tedbir olduğunu söyledi.

Kaynak: Saudi Arabia, OPEC+ producers announce surprise oil output cuts

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler