Sosyal Medya

Genel

Mustafa Sönmez:  TCMB DEV faiz artırımını değerlendiriyor

Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden ve televizyon yorumcusu Mustafa Sönmez, Al Monitor’deki yeni yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koridorlarından bir haber…

Mustafa Sönmez:  TCMB DEV faiz artırımını değerlendiriyor

Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden ve televizyon yorumcusu Mustafa Sönmez, Al Monitor’deki yeni yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koridorlarından bir haber aktarıyor. Sönmez, “Fiyat artışlarının yeniden hızlanmasıyla alarma geçen merkez bankası yetkilileri, yüzde 10 (1.000) puana kadar faiz artırımının enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmanın kaçınılmaz bir parçası olduğuna inanıyorlar” dedi.

Al-Monitor’un edindiği bilgiye göre, Türkiye Merkez Bankası, yapışkan enflasyonla mücadeleyi hızlandırmak ve yabancı yatırımcıların gözünde Ankara’nın ekonomik itibarını artırmak için önümüzdeki hafta yüzde 10’a kadar varacak  devasa bir faiz artırımı yapmayı düşünüyor.

Bankanın Para Politikası Kurulu’na (PPK) yakın kaynaklar Al-Monitor’a, komitenin 21 Eylül toplantısında değerlendirilecek sert artışın Temmuz ve Ağustos aylarında aylık tüketici enflasyonunun %9’u aşması yanı sıra para politikasının etkinliğini engelleyen diğer faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi.

 

Bu kadar büyük bir sıkılaştırma hamlesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin mevcut ekonomik sıkıntılarından sorumlu tutulan, son birkaç yıldır uyguladığı alışılmışın dışında politikalardan geri dönüşün pekiştirilmesi olarak görülebilir. Merkez bankası Ağustos ayında zaten beklenenden daha büyük bir 750 baz puanlık artış gerçekleştirerek gösterge bir haftalık repo faiz oranını %25’e çıkardı.

Kendini ” Yüksek faizin düşmanı” olarak ilan eden Erdoğan ve yakın çevresinin yeni bir büyük faiz artırımına onay verip vermeyeceği bilinmiyor; ancak kaynaklar Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından ülkenin ekonomi yönetimindeki revizyonun bir parçası olarak atanan PPK’nın yeni üyelerinin faiz oranını yüzde 10 kadar artırma ve diğer parasal sıkılaştırma tedbirlerini hızlandırma eğiliminde olduklarını belirtti.

 

 

Kaynak:  Economist Mustafa Sonmez:   Turkey’s central bank mulls giant interest rate hike up to 10% to fight inflation

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler