Sosyal Medya

Genel

Muhammed el Arian: Powell yanıldı, banka krizi bitmedi

  Dünyaca ünlü stratejist Mohamed El-Erian, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın bankacılık kargaşasının en kötüsünün geride kaldığı yönündeki önerisi hakkında…

Muhammed el Arian: Powell yanıldı, banka krizi bitmedi

 

Dünyaca ünlü stratejist Mohamed El-Erian, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın bankacılık kargaşasının en kötüsünün geride kaldığı yönündeki önerisi hakkında şüphelerini dile getirdi ve bu beyanatın Fed’in ileşitim hataları  listesine ait olacağını söyledi.

El Arian, sözlerini batma tehlikesi yaşayan ABD bölgesel bankası PacWest Bancorp’un hisse satışı da dahil olmak üzere stratejik seçenekleri araştırdığı haberleriyle Çarşamba günü seans sonrası işlemlerde %50’den fazla düşmesinin ardından yaptı. Mart ayında Silicon Valley Bank’ın iflas etmesiyle başlayan banka çalkantısından  etkilenen bölge bankalarına bu  hafta Pac  West ve Western Alliance da dahil oldu. First Republic Bank’ın bu hafta başlarında JP Morgan Chase’e satılmasıyla şimdiye kadar dört ticari banka hukuki iflas yaşadı.

Fed’in Çarşamba günü yaptığı son faiz artışının ardından Powell gazetecilere verdiği demeçte, First Republic’in başarısızlığının ve ardından JPMorgan tarafından devralınmasının, bankacılık sektörünün Mart ayından bu yana maruz kaldığı “o şiddetli stres döneminin altında bir çizgi çizmeye yönelik önemli bir adım” olduğunu söyledi. Son kargaşanın merkezinde üç bankanın olduğunu söyleyen yetkili, “bunlar artık çözüldü” dedi.

El-Erian, “Bunun, Fed’in son birkaç yıldır Banka’nın güvenilirliğini aşındıran, politika rehberliğini/etkililiğini baltalayan ve siyasi özerkliğini riske atan talihsiz açıklamalar listesine eklenmesinden korkuyorum” dedi. Perşembe tweetinde.

Allianz’ın baş ekonomi danışmanı, daha önce Fed’in inatçı enflasyon, bankacılık istikrarsızlığı ve yüksek faiz oranlarının damgasını vurduğu mevcut ekonomik ortamda oynaklığı azaltmak için piyasa katılımcılarına vurgulaması gerektiğini düşündüğü şeyleri sıralamıştı.

Yakın tarihli bir Bloomberg köşe yazısında El-Erian, ABD para otoritesinin bankacılık sektöründeki kargaşayı gündeminin tepesine  çıkartması gerektiğini söyleyerek, “daha fazla banka iflası riskinin henüz ortadan kalkmadığını” ve “bu riskin muhtemelen ABD’de ticari kredileri yavaşlatacağını” sözlerine ekledi.

 

“Fed’in bunun bankacılık sisteminin bir bütün olarak varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğu anlamına gelmediğini not etmesi önemli”, diye ekledi. El Arian’a göre, ABD’de tüm sisteme yayılıp vahim ekonomik yansımaları olacak bir banka iflas zinciri söz konusu değil. Darbe alacak olanların en büyük ABD bankaları olmadığını, bunun yerine bu sorunların daha küçük ve bölgesel bankalarda yoğunlaştığını söyledi.

 

Kaynak:  Mohamed El-Erian slams Powell’s suggestion that the bank turmoil is over – says it could be added to a list of Fed communications that eroded its credibility

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler