Sosyal Medya

Genel

Kudret Ayyıldır/GCM Yatırım:  BoJ sıkılaştırmaya yakın, ABD tarım-dışı istihdam piyasaları üzmez

  Ultra gevşek politika ile pandemi dönemini geçen ve enflasyon yaratamayan ülke konumundan yüzde 2 hedef üzerinde yüzde 3’leri gören…

Kudret Ayyıldır/GCM Yatırım:  BoJ sıkılaştırmaya yakın, ABD tarım-dışı istihdam piyasaları üzmez

 

Ultra gevşek politika ile pandemi dönemini geçen ve enflasyon yaratamayan ülke konumundan yüzde 2 hedef üzerinde yüzde 3’leri gören Japonya’da gevşek politikaların devamlılığına yönelik inat Başkan Ueda ile devam ediyor olsa da yeni yıl itibariyle bu politikadan vazgeçeceğine yönelik beklentiler tahminler içerisinde yerini almaktadır. Şu an yılın kalan 2 toplantısında negatif faizde herhangi bir değişim beklenmemekle birlikte Yen’in Dolar karşısında sergilediği ultra düşük görünüm ve 150 seviyesi üzerindeki fiyatlamaya karşın olası bir müdahale cephesinde BoJ tutumu nedir sorusunun cevabı takip edilecek gelişmelerden birisi olarak izah edilebilir.

 

İşgücü piyasasında izlediğimiz iyimserlik, Büyüme temposunda yer alan pozitif seyir Enflasyon ile mücadele konusunda Fed’in elini güçlendiren gelişmeler olarak izah edilirken banka uzun bir süre faizler yüksek seyirde devam edecek mesajı ile mevcut pozitif reel faiz temasına destek vermektedir. Bir önceki ay beklentilerin neredeyse 2 katı bir sonuç (336K) çıkartan Tarım Dışı İstihdamın bu ay 190K sonuçlanması beklenmektedir. Pandemi öncesinde ortalama 200K çevresinde normalleşen istihdam görünümün mevcut süreçte de benzer bir görünüm izlediğine şahit olmaktayız. Bu açıdan önceki rakama göre olumsuz bir seyir izleniyor olsa da 200K çevresinde gelecek sonuçların işgücü piyasası açısından sorun teşkil etmediğini düşünmekteyiz.

Piyasa beklentisi doğrultusunda 500 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 35,0’e çıkartan TCMB, beklenen enflasyon teması ile reel anlamda pozitif faize ulaşan bir aksiyon oluştursa da 2024 yılına yönelik yüzde 33’lük enflasyon beklentisinin piyasalarla uyumlu ilerlememesi TCMB tarafında bir değişim olur mu hususunda yılın son enflasyon raporu sunumunu dikkatle takip edeceğiz. TCMB ve OVP tarafında yüzde 33, piyasa katılımcıları anketi tarafında yer alan yüzde 45’lik 2024 yılı Enflasyon beklentisi arasındaki fark neticesinde Başkan Hafize Gaye Erkan genel soru dağarcığında enflasyon beklentisine yönelik düşünceleri dikkatle takip edilecektir.

 

 

1810 seviyesini dip kabul eden ve Jeopolitik risk teması ile önemli bir dönüş izlediğimiz özellikle de 1885 üzerinde yükselişine teyit kazandıran Ons Altın, 50 günlük ortalama 105,20 üzerinde pozitif reaksiyonunu sürdüren Klasik Dolar Endeksi ve Dolar Endeksindeki güçlü seyir sebebiyle 55 günlük ortalama 1,0670 altında negatif beklentisini gündemde tutan EURUSD, 4635 zirvesinden başlattığı düşüşlerle dikkat çeken ve 200 günlük ortalamalar 4300 bölgesi altına sarkarak trendini değiştiren SP500, yüzde 5,00 seviyesine ulaştıktan sonra hareketlerini sınırlandıran ancak 55 günlük ortalama yüzde 4,55 ile trend rallisinde istekli olan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı ve son olarak 55 günlük ortalama 27,20 üzerinde trend görünümünü sürdüren ve yeni zirve seviyeleri kaydetmek isteyen özellikle de 27,23 üzerinde aylık kapanış yaparak psikolojik 30 seviyesine göz kırpan USDTRY haftanın en önemli referans varlıkları olarak izah edilebilir.

 

 

 

Finansal piyasalar için önemli ve hareketli bu dönemde, siz değerli yatırımcılarımızın GCM Trader’ı aktif olarak kullanarak yatırımlarınızı yönetmenizi önemle tavsiye ederiz. Unutmayın, zamanında doğru stratejilerle hareket etmek, başarılı yatırımların anahtarıdır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler