Sosyal Medya

Genel

Gümüşte 9 yıllık zirve beklentisi

CNBC.com’a göre gümüş fiyatları, altından daha hızlı bir artışla 2023’te 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşabilir. Fiyat ons başına 30$’a…

Gümüşte 9 yıllık zirve beklentisi

CNBC.com’a göre gümüş fiyatları, altından daha hızlı bir artışla 2023’te 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşabilir. Fiyat ons başına 30$’a ulaşabilir. Yetersiz gümüş arzı ve geçmişte yüksek enflasyon dönemlerinde altından daha iyi performans gösterme eğilimi gümüşü yukarı iten başlıca faktörler.

Refinitiv’in kapanış fiyatı verilerine göre, spot gümüşün ons başına 30$ seviyelerine en son ulaştığı zaman Şubat 2013’tü.

 

“Gümüş, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda tarihsel olarak yıllık %20’ye yakın kazançlar sağladı” diyor,  ABC Bullion CEO’su Janie Simpson, “Kendi geçmiş performansı ve  altına göre ne kadar ucuz kaldığı göz önüne alındığında, gümüşün bu yıl ons başına 30 dolara doğru yöneldiğini görmek şaşırtıcı olmaz, ancak bu düzeyde muhtemelen önemli teknik  direnç göreceğiz” dedi.

Geçmişe bakıldığında, gümüş fiyatları, enflasyon oranının %5,7  olduğu 1976’da yaklaşık 4 $ iken, enflasyon oranının %13,5’a eriştiği   1980’de 49,45 $’la rekor kırdı.

 

 

Gümüş sıkıntısı büyüyor

Kıymetli metaller şirketi MKS Pamp’ın metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, “Gümüş kıtlığı yaşanıyor,  New York ve Londra’da  tutulan fiziki stoklarda, altından görülenden daha fazla, kayda değer bir düşüş var” dedi.

 

Shiels, endüstriyel talebin  artmasıyla gümüşün pazarının önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon onstan fazla arz açığı vermesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

 

“Gümüş talebinin en büyük bölümü endüstriyel, bu da toplam talebin neredeyse %50’sine eşit,” dedi ve gümüş fiyatlarının 28$’a tırmanacağı tahmininde bulundu.

Otomotiv ve elektronik sanayinden kaynaklanan  hızlanan endüstriyel talebin önümüzdeki beş yıl içinde %15’ten fazla büyümesinin beklendiğini ekledi.

Gümüş, otomobil, güneş paneli, mücevherat ve elektronik üretiminde yaygın olarak kullanılan bir malzeme.

 

Gümüş arzını yükseltmek çok zor

“Yaklaşık beş – altı yıl önce gümüş üretiminin zirvesine ulaştık” diyor, Wheaton Precious Metals başkanı Randy Smallwood, “dünya çapında gümüş üretimi düşerken, başlıca neden madenlerden üretilen gümüşte duraksama”.

Trading şirketi The Silver Institute’a göre, 2022’de maden üretiminden elde edilen gümüş arzı 843,2 milyon onstu ve bu, 2016’da on yılın zirvesi olan 900 milyon onsa göre hayli mütevazi.

 

Büyük ölçüde kurşun-çinko, bakır ve altın madenlerinin bir yan ürünü olarak üretilen gümüş arzı, genellikle talebe hızlı yanıt vermiyor.

Smallwood, “Gümüş fiyatları yükseldiğinde, gümüş madenlerinin üretim artışı yeterli olmaz, çünkü madenler toplam arzın yalnızca  %25’ni sağlar” dedi. “Pazarda yükselen talebi genellikle kurşun-çinko madenlerine güvenilir”.

 

Uzman, gümüşün ons başına 30 dolara tırmanmasının şaşırtıcı olmayacağını, ancak bu düzeyde  tutunacağını düşünmediğini savundu. Smallwood’a göre, denge fiyatı ons başına 20$ civarında.

 

Gümüş rallisinin önündeki riskler

MKS Pamp’a göre durgunluk korkuları endüstriyel talebi frenleyerek, fiyatların ons başına 18 $’a kadar düşmesine neden olabilir.

Palion’dan Simpson, gümüş fiyatları için en büyük riskin, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi olduğunu belirtti.

“Fed sıkılaştırmaya devam ederse ve enflasyon piyasanın beklediğinden daha hızlı düşerse, bu gümüş için önemli bir meydan okuma olacaktır,” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler