Sosyal Medya

Genel

Financial Times:  Merkez Bankası alımları altında tarihi zirve getirebilir

ING, altının 2024'te rekor yüksek seviyelerde kalacağını ve dördüncü çeyrekte ons başına ortalama 2.100 dolar civarında kalacağını, yani önceki rekorun üzerinde kalacağını öngörüyor.

Financial Times:  Merkez Bankası alımları altında tarihi zirve getirebilir

 

Altın fiyatı, yatırımcıların Fed’in faizleri artırmayı bitirdiğine dair artan beklentisi ve doların zayıflamasıyla Pazartesi günü altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın fiyatları yüzde 0,6 artışla ons başına 2.014,55 dolara çıkarak Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kıymetli metal Ekim ayının başında yedi ayın en düşük seviyesini görmesinden bu yana yüzde 10’un biraz üzerinde değer kazandı.  Altın, Ağustos 2020’de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık yüzde 3 altında bıraktı. Altın bugün Avrupa işlemlerinde 2014 dolar/onsta.

 

Dolarda gerileme altın dostu

Altının yükselişi, doların değer kaybetmesi ile destekleniyor. Dolar dışında  para birimleriyle işlem yapan yatırımcılar için değerli metal hala ucuz.

ABD’deki zayıf ekonomik veriler de faizlerin bu yıl daha fazla artmayacağı ve gelecek yıl da indirileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Fed faizlerine duyarlı iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Ekim ortasındaki yüzde 5,2’den (2006’dan bu yana en yüksek seviyesi) yüzde 4,94’e düştü. Altın herhangi bir gelir getirmiyor ve bu nedenle faizler  yüksek olduğunda nispeten daha az çekici görünüyor.

Hollanda bankası ING emtia stratejisti Ewa Manthey, “ABD faiz görünümü altının temel yönlendiricisi” dedi. “Düşük faiz oranları altın için genellikle yapıcıdır çünkü altınla rekabeti düşürür.”

 

Jeo-politik riskler değerli metale destek veriyor

Manthey, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın kızışacağı korkusunun da genellikle güvenli liman olarak görülen altının fiyatındaki artışa katkıda bulunduğunu ekledi. “Orta Doğu’daki çatışma riski en azından şimdilik kontrol altında görünse de bu durum altın fiyatlarını desteklemeye devam edecek.”

Analistler, sarı metalin 2023 sonuna kadar ons başına 2.075 doların hemen altındaki tüm zamanların en yüksek seviyesini test edebileceğini söyledi. Ağustos 2020’deki bu zirve, koronavirüs pandemisinin dolar üzerinde baskı oluşturduğu ve yatırımcıların güvenli varlıklara nakit park etme arayışında olduğu dönemde geldi.

ING, altının 2024’te rekor yüksek seviyelerde kalacağını ve dördüncü çeyrekte ons başına ortalama 2.100 dolar civarında kalacağını, yani önceki rekorun üzerinde kalacağını öngörüyor.

 

Bir endüstri grubu olan Dünya Altın Konseyi’ne göre merkez bankaları, geçen yıl 1.136 ton ve 2023’ün ilk üç çeyreğinde 800 ton rekor altın satın alarak talebi artırmaya devam ediyor. Çin Halk Bankası bu yıl 181 tonla başı çekerken, onu 57 tonla Polonya ve 39 tonla Türkiye takip etti.

Merkez Bankası alımları çok önemli

Analistler, bu yılın başlarında tahvil getirileri yükselirken Merkez Bankası alımlarının altına  destek verdiğini  söyledi.

İşlenmiş altın, 2023’te şu ana kadar maden şirketi hisselerini önemli ölçüde geride bıraktı. NYSE Arca Altın Madencileri Endeksi, 2023 yılının başından bu yana yalnızca yüzde 1 artış gösterdi. Madenciler bu yıl işçilik, yakıt ve malzeme maliyetlerini kontrol altında tutmakta zorlanırken aynı zamanda yüksek borçlanma maliyetleriyle de karşı karşıya kaldı.

Gümüş fiyatları son günlerde altından bile daha hızlı yükseldi ve geçen perşembeden bu yana yüzde 4’ten fazla artış gösterdi. D eğerli metaller veri sağlayıcısı Metals Daily’nin CEO’su Ross Norman, “Gümüşün altına öncülük etmesi çok ender görülen bir şeydir. Bana bunun Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentilerin yönlendirdiği, piyasada spekülatif olarak yönlendirilen bir alım dalgası olduğunu gösteriyor” dedi.

Analistler, altına olan talebin yılın geri kalanında güçlü kalmasını bekliyor. “Altın almak için güçlü bir sezon. Hint düğün sezonu, Noel ve Çin yeni yılı var; bu belki de boğalara güven kazandırmıştır” dedi Norman.

 

Kaynak:  Gold price hits six-month high as investors bet on rate cuts

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler