Sosyal Medya

Genel

Erdoğan’dan seçimi kazanmak için son hamle:  Doğal gaz bedava

Karadeniz gazı, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde ilk kez karaya ulaştırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende müjdeyi açıkladı. Erdoğan, konutlarda bir…

Erdoğan’dan seçimi kazanmak için son hamle:  Doğal gaz bedava

Karadeniz gazı, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde ilk kez karaya ulaştırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende müjdeyi açıkladı. Erdoğan, konutlarda bir ay doğalgazın ücretsiz olacağını, mutfak ve sıcak su için tüketilen doğalgazın 25 metreküpünden de bir yıl boyunca ücret alınmayacağını söyledi.  Bu jesti açık ve kaba bir seçmen dalkavukluğu.  Erdoğan’ın bütçeye maliyeti çok pahalıya gelecek bu hamlesi seçim kazandırmaya yeter mi?

 

Karadeniz gazı, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla devreye alındı.

 

Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk etapta günde 10 milyon metreküp doğalgaz çıkarılacak.

 

“Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni”nde meşaleyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan yaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz.” dedi.

 

Erdoğan, “Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğalgazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir.” diyerek, “Bir ay boyunca Türkiye’nin tamamındaki konutların doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız.” şeklinde konuştu.

 

ANALİZ: Bir ay bayram, yıllarca sürecek çile

 

Cumhurbaşkanlığı anketlerinde Kılıçdaroğlu’nun çok gerisine düşen Başkan Erdoğan, önceki seçimlerde hiç başvurmadığı seçmen dalkavukluğunun alasını uygulamaya koydu. Yıllardır kişi başı gelirden çok daha hızla artan ısıtma giderleri yüzünden sürekli fakirleşen dar ve alt-orta gelirliler için gaz müjdesi büyük rahatlık.  Ek olarak, Mayıs ayında hissedilen enflasyon da düşerek, seçmene Erdoğan’a oy vermesi için ikinci bir neden sunacak.

Ama bu müjdenin bütçeye bedeli çok ağır. BOTAŞ, yıllardır zarar ederken, Rus doğal gaz KİT’i Gasprom’a  da miktarı açıklanmayan bir borç taktı. Bu borç bütçeden finanse ediliyor.

Bütçe Nisan itibarıyla yıllıklandırılmış bazda GSYİH’nin takriben %2.5’u kadar  açık veriyor. Uzman tahminlerine göre, bu açık seçim harcamaları,  seçimden sonra gerçekleşecek taahhütler, ve depremzedelere yapılan sosyal güvenlik ödemeleri nedeniyle yıl sonunda GSYİH’nin %4.5-6’na kadar yükselebilir.

Türkiye aynı zamanda cari açık da verdiği için, bu denli hızlı genişleyen  bütçe açığını uzun süre sırtında taşıyamaz.  Erdoğan iktidarda kalırsa, bütçe açığı para basarak ve bir ölçüde de KDV-ÖTV zamlarıyla karşılanacak. Yani, seçimden önce gerileyen enflasyon kış aylarında yeniden cebimizdeki gelire ortak olacak.

Bedava doğal gaz jesti Erdoğan’a seçim kazandırabilir mi?  Çok zor, Türkiye Raporu, yedi ayrı araştırma şirketinin Mart ayı verilerine dayanarak Anketlerin Anketi başlıklı çalışmasını sonuçlarını paylaştı.

 

Avrasya Araştırma, MAK Danışmanlık, Saros, ORC, ADA ve Bulgu araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerin sonuçlarının ortalaması alınarak yapılan hesaplamaya göre, seçimin ikinci tura kalması halinde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 54.6 oyla seçimden galip çıkıyor. Cumhur İttifakı’nın adayı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 45.44’te kalıyor.

 

Cumhur İttifakı‘nın oyu yüzde 40.1 olurken, Millet İttifakı çatısı altında giren partilerin oy oranı yüzde 38.7’de kalıyor.

 

Çok uzun süredir mahkum edildiği fakirlik yüzünden Erdoğan’dan soğuyan halk kitleleri başkanlık seçiminde Kılıçdaroğlu’na büyük avantaj sağlamış. Son dakika jestinin Erdoğan’ın farkı kapatmasına yetmesi pek de inandırıcı değil.

 

Çeşitli basın kaynakları, ParaAnaliz

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler