Sosyal Medya

Genel

Erdoğan CNN’e konuştu:  Düşük faiz politikasından geri adım yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs’ta yeniden seçilmesi durumunda çok yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını düşürme politikasına devam edeceğine…

Erdoğan CNN’e konuştu:  Düşük faiz politikasından geri adım yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs’ta yeniden seçilmesi durumunda çok yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını düşürme politikasına devam edeceğine söz verdi.

Perşembe günü CNN’den Becky Anderson’a verdiği özel bir röportajda, “Lütfen seçimlerin ardından beni takip edin ve enflasyonun faiz oranlarıyla birlikte düşeceğini göreceksiniz” dedi. Bunun ekonomi politikasında bir değişiklik olmayacağı anlamına gelip gelmediği sorulduğunda, “Evet. Kesinlikle.”

20 yıllık iktidarını uzatmak isteyen Erdoğan, geçen Pazar günü Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı yarışında kullanılan oyların yüzde 50’sini almayı başaramadı. Seçim ay sonunda ikinci tur oylamaya gidecek.

 

Erdoğan, ayrıca kritik ikinci tur oylaması öncesinde Putin ile ‘özel ilişkiyi’ övdü.

 

 

Editör’ün Notu: CNN.com’da ayrı bir haber olarak yayınlanan bu kısmı okumak için tıklayın

 

Erdoğan’ın kamuoyu yoklamalarının öngördüğünden daha iyi bir performans sergilemesi Pazartesi günü Türk hisselerini tepetaklak etti ve para biriminin değerini ABD doları karşısında  rekor  dip seviyeye itti.

Erdoğan’ın ekonomi politikaları enflasyonu körüklediğinden, Türk lirası geçen yıl %40’tan fazla düştü. Dünyanın en büyük ekonomilerinin çoğundaki merkez bankaları, artan fiyatları kontrol altına almak için hızlı bir şekilde faiz oranlarını yükseltirken, Türkiye tam tersini yapıyor.

 

“Faiz oranları ve enflasyonun doğrudan ilişkili olduğuna dair bir tezim var. Faizler ne kadar düşerse enflasyon o kadar düşer” dedi Erdoğan. “Bu ülkede faizle birlikte enflasyon da aşağı inecek, böylece insanların rahatlayacağı bir noktaya geleceğiz. Bunu bir ekonomist olarak söylüyorum. Bu bir yanılsama değil.”

 

Enflasyon sarmalı

 

2021’in sonlarında, dünya çapında fiyat artışları hızlanmaya başladığında, Erdoğan Türkiye merkez bankasına faiz oranlarını düşürme talimatı verdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yıllık tüketici fiyatları enflasyonu geçen Ekim ayında %85’e ulaştıktan sonra Nisan ayında hala yüksek olan %44’e geriledi.

 

Capital Economics ekonomist yardımcısı James Reilly Pazartesi günü yayınladığı bir notta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde beklenmedik şekilde güçlü bir performans sergilemesi, ortodoks politika ayarlarına dönüşün her zamankinden daha uzak göründüğü anlamına geliyor” dedi. Sonuç olarak, Türk Lirası bu yıl ciddi bir baskı altında kalacak gibi görünüyor.” 28 Mayıs’ta Erdoğan’ın kazanması muhtemel bir zafer, düşük faiz oranlarının ve yüksek enflasyonun devam etmesine yol açacağını da sözlerine ekledi.

Alıp başını giden fiyatlar, Şubat ayında meydana gelen yıkıcı  depremin ardından toparlanmaya çalışan Türk tüketicisine ve genel olarak ekonomiye zarar veriyor. Afet en az 45.000 kişiyi öldürdü, milyonlarca insanı evsiz bıraktı ve Dünya Bankası’na göre 34 milyar dolar veya ülkenin yıllık ekonomik çıktısının kabaca %4’ü olarak tahmin edilen ani hasara neden oldu.

JPMorgan analistleri Pazartesi günü, “Türkiye’nin seçim sonuçları ne olursa olsun enflasyonu kontrol altına alması, finansal istikrarı koruması ve ekonomiyi sürdürülebilir büyüme yoluna sokması gerekecek.” “Politikalar daha fazla ortodoksiye kaydırılırsa, enflasyonu düşürme süreci daha hızlı olacaktır”   yorumunu  yaptı.

Erdoğan, “Geçmişte zorlukların üstesinden geldik, şu anda Türkiye olarak güçlüyüz” diyerek iyimser mesajını tekrarladı.

 

Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının “(İktidarı devraldığı günden bu yana) yaklaşık 3.600 ABD dolarından” 10.650 ABD dolarına yükseldiğini belirtti. “Ve bu büyüklük önümüzdeki birkaç ay içinde 15.000 dolara ulaşacak” diye ekledi.

En son Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin kişi başına GSYİH’si Erdoğan’ın başbakan olmasından önceki yıl olan 2002’de 3.641 dolar iken 2021’de 9.661 dolara ulaştı.

 

 

Kaynak:  Turkey’s Erdogan vows to keep cutting rates to fight inflation if re-elected  

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler