Sosyal Medya

Genel

ECFR: Ukrayna işgali yeni dünya düzenini şekillendiriyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasından neredeyse bir yıl sonra, 15 ülke üzerinde yapılan bir ankete göre, işgal batıyı birleştirdi, ancak…

ECFR: Ukrayna işgali yeni dünya düzenini şekillendiriyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasından neredeyse bir yıl sonra, 15 ülke üzerinde yapılan bir ankete göre, işgal batıyı birleştirdi, ancak dünyanın geri kalanıyla gelecekteki küresel düzenin ana hatlarını belirleyen ve giderek büyüyen bir uçurumu ortaya çıkardı.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) düşünce kuruluşu tarafından yürütülen çalışmada, aralarında Türkiye, Fransa, Almanya ve Polonya’nın da bulunduğu dokuz AB üye ülkesi ile İngiltere ve ABD’nin yanı sıra Çin, Rusya ve Hindistan’daki insanların görüşleri araştırıldı.

The Guardian’da yayınlanan habere göre, çalışmanın yazarları, sonuçların savaşa, demokrasiye ve küresel güç dengesine yönelik tutumlarda keskin coğrafi farklılıkları ortaya çıkardığını belirterek, Rusya’nın saldırganlığının “batı sonrası” bir dünya düzeninin ortaya çıkışına işaret eden tarihi bir dönüm noktası olabileceğini öne sürdü.

Anket, Batı’nın Rusya hakkındaki görüşlerinin geçen yıl sertleştiğini gösterdi. İngiltere’de yüzde 77, ABD’de yüzde 71 ve dokuz AB ülkesinde yüzde 65’lik oranda, Rusya ülkelerinin çatışma veya rekabet halinde olduğu bir ülke olarak görülüyor.

Bununla birlikte, ankete katılan batılı olmayan ülkelerden gelen yanıtlar çok farklıydı. Örneğin Çin’de yüzde 76, Hindistan’da yüzde 77 ve Türkiye’de yüzde 73’le çok sayıda insan Rusya’nın “daha güçlü” olduğunu hissettiklerini belirterek Moskova’yı ülkelerinin stratejik bir “müttefiki” ve “gerekli ortağı” olarak görüyor.

Batı dışındaki pek çok ülkeden halk, ABD öncülüğündeki düzenin önümüzdeki on yıl içinde küresel egemenliği terk edeceğini ve Batı’nın birkaç küresel güç arasında yalnızca bir küresel güç olacağı öngörüsünde bulundu.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler