Sosyal Medya

Genel

Dönemsel işler ve düşük ücretler çalışan sirkülasyonunu etkiliyor!

Dönemsel işler, düşük ücretler ve rekabetçi ortamlar iş dünyasında son yıllarda sık sık gündeme gelen çalışan sirkülasyonunu etkiliyor...

Dönemsel işler ve düşük ücretler çalışan sirkülasyonunu etkiliyor!

Dönemsel işler, düşük ücretler ve rekabetçi ortamlar iş dünyasında son yıllarda sık sık gündeme gelen çalışan sirkülasyonunu etkiliyor. Çalışan sirkülasyonunun yüksek olduğu şirketlerde iş aksaması ve itibar kaybı olacağına değinen Eleman.net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, “Çalışan sirkülasyonunun yüksek olması firmalardaki mevcut çalışanlarda huzursuzluk yaratabilir, bu nedenle bunun önüne geçmek önem taşıyor. Günümüzde en çok 25 – 34 yaş arasında sirkülasyon oluyor” dedi.

Ülkemizin mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda en büyük dijital istihdam platformu Eleman.net, çalışan sirkülasyon oranı en fazla olan meslekler üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre turizm, hizmet ve satış sektörleri çalışan sirkülasyonunun en fazla olduğu sektörler olarak yer alırken, çalışan sirkülasyonunu en çok etkileyen sebepler arasında dönemsel işler, düşük ücretler ve rekabetçi ortamlar yer aldı. Çalışan sirkülasyon oranı en yüksek olan yaş aralığı 25-34 yaş grubu olduğunun altını çizen Eleman net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, “Çalışan sirkülasyon oranı yüksek olan sektörlerde çalışanların ortalama işte kalma süresi 1-2 yıl arasında değişmekte” dedi.

Yeni fırsatları keşfetme isteği etkili oluyor

2023 yılında yapılan çalışan sirkülasyonu araştırmasına göre, çalışan sirkülasyonu oranının en yüksek yaş aralığı 25-35 yaş olarak gözlemlendi. Bu yaş aralığındaki kişilerin kariyerlerine yeni başlamış ve iş deneyimi kazanmak için daha istekli olduklarının altını çizen Duyarlar, “Bu yaş aralığındaki kişiler daha fazla mobiliteye sahipler ve yeni fırsatları keşfetmek için daha istekli oluyorlar. Ayrıca bu yaş aralığındaki çalışanların ardından, 35-45 yaş aralığındaki bireylerin çalışan sirkülasyonu oranı yüzde 20 iken 45-55 yaş aralığındaki bireylerin çalışan sirkülasyonu oranı ise yüzde 15 seviyesinde. 55 yaş ve üzeri çalışanların bireylerin çalışan sirkülasyonu oranı ise yüzde 10. Çalışan sirkülasyonu oranının yaş aralığıyla birlikte değişmesinin birkaç nedeni var. Birincisi, yaş ilerledikçe çalışanların kariyer hedeflerinin daha netleşmesi ve bu nedenle daha az hareketlilik gösteriyor olmaları. İkincisi yaş ilerledikçe ve çalışanların iş deneyiminin artmasıyla birlikte daha az risk almaya dikkat etmeleri. Üçüncüsü ise yaş ilerledikçe çalışanların ailevi sorumluluklarının artmasıyla iş değişikliği yapmalarının daha zor hale gelmesi” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler