Sosyal Medya

Genel

Bloomberg:  Tahvil fonları Eurobondlar’da pozisyon alıyor

Çok çekişmeli bir seçim kampanyası, Recep Tayyip Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarına ve alışılmadık ekonomik politikalarına son verme tehdidi oluştururken, Türkiye…

Bloomberg:  Tahvil fonları Eurobondlar’da pozisyon alıyor

Çok çekişmeli bir seçim kampanyası, Recep Tayyip Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarına ve alışılmadık ekonomik politikalarına son verme tehdidi oluştururken, Türkiye Eurobondları’nda endeks ortalamasının altında pozisyonlara sahip bir takım tahvil yatırımcıları görüşlerini yeniden değerlendiriyor.

Yatırımcılar, Erdoğan’ın son yılların en kötü enflasyon krizini ateşleyen ve 905 milyar dolarlık ekonomiden uluslararası sermaye çıkışına yol açan, alışılmışın dışında politikalarından olası bir geri dönüşe hazırlanırken, Türkiye’nin dolar tahvilleri bu ay gelişmekte olan ülke emsallerinin hepsinden daha iyi performans gösterdi.

584 milyar dolar yöneten Columbia Threadneedle Investments’in Londra merkezli analisti Gordon Bowers’ın İstanbul ve Ankara gezisinden “muhalefetin artan kazanma olasılığı konusunda daha yapıcı” izlenimler edinip dönmesinin ardından, bu ay ülkenin dolar tahvillerindeki açık (short) pozisyonlarının bir kısmını kapattı.

 

 

Bowers, “Türkiye’nin rejim değişikliğinin eşiğinde olduğuna dair yerel olarak Batı’daki algıdan daha fazla iyimserlik var” dedi. “Muhalefet kazanırsa, piyasalarda orta vadede  temel  ekonomik göstergelerde iyileşme ve  kredi not yükseltmeleri ön plana çıkacağından, Eurobond risk primlerinin daralması için önemli bir alan oluşacak.”

JPMorgan Chase & Co. Devlet Eurotahvilleri endekslerine göre, Türkiye’nin dolar borcunun risk primi bu ay ABD Hazine tahvillerine göre 20 baz puan daralarak 456 baz puana indi. Bu makas, benzer nota haiz Mısır’ın ödediğinin yarısından daha az. Her ikisi de Moody’s Investors Service tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altı seviye altında B3 olarak derecelendiriliyor.

 

Erdoğan, karşısında birleşen geniş muhalefet partileri grubuyla  siyasi kariyerinin en zorlu rekabetini yaşayacak. Anketlere göre, ülke ekonomik çalkantılarla ve Şubat ayında meydana gelen bir çift yıkıcı depremin ardından zorlu bir toparlanmayla boğuşurken, göğüs göğüse bir yarış olacak.

Yine de, bir çok yatırımcı Türkiye hakkında olumlu düşünmeye henüz hazır değil, hatta en risk almaya eğilimli olanlardan bazıları dahi şimdilik uzak durmayı tercih ediyor.

Legal & General Investment Management Ltd, Mart ayı başında pozisyonunu endeks ortalaması ağırlığına artırdıktan sonra, Türkiye devlet tahvili konusunda şimdilik beklemede.

1,2 trilyon sterlinlik (1,5 milyar dolar) varlık yönetim şirketinin Londra merkezli gelişen piyasa sabit getirili enstrümanlar direktörü Uday Patnaik, “Seçimler sonrasına kadar fazla pozisyon almam, çünkü her şey olabilir” dedi. “Muhalefetin zaferi başlangıçta bir ralliye yol açabilir, ancak bu, Erdoğan’ın seçim sonucuna  itiraz edip etmeyeceğine bağlı.”

Greenwich, Connecticut merkezli, gelişmekte olan piyasalara odaklı 5 milyar dolarlık bir yatırım şirketi olan Gramercy Funds Management, muhalefetin kazanmasına ilişkin beklentilerin “aşırı iyimser” olduğunu söyledi. Gramercy’nin danışman Mohamed El-Erian’ın da dahil olduğu ekibi, ortak muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı yenme şansının “neredeyse kusursuz bir kampanya yürütmesine” bağlı olduğunu yazdı.

“Muhalefetin sorunsuz bir şekilde zafere yelken açma ihtimalinden şüpheliyiz” diyor araştırmaları. “Bizim görüşümüze göre hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimleri yazı tura atmaya gidiyor ve seçimler küçük farkla belirlenecek.”

Columbia Threadneedle’den Bowers, Türkiye’nin Eurobond’larının, yıllarca süren müdahaleci ve alışılmışın dışında ekonomi politikasının ardından aşırı değerlenen yerel varlıklarla karşılaştırıldığında “oylamadan önce iyimser geleceğe oynanacak tek varlık sınıfı” olduğunu söyledi.

“Erdoğan iktidarda kalırsa, tahvillerin temerrüte düşmesi veya ödemeler dengesi krizi ihtimalini artırar, çünkü bu senaryoda ekonomi politikalarında U dönüşünü pek olası görmüyorum” dedi. “Önümüzdeki iki ay, hem Türkler hem de rejim değişikliği umut eden yatırımcılar için sonsuzluk gibi gelecek.”

 

Kaynak:  Bond Traders Trim Bearish Turkey Bets on Possible Erdogan Defeat

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler