Sosyal Medya

Genel

Blinken ziyareti ABD-Çin ilişkilerinde düzelme getirmedi

Bugünlerde Çin liderinin ABD ile ilişkiler hakkında olumlu konuşması çok nadir. Başkan Xi Jinping’in geçtiğimiz ay “En kötü durum ve…

Blinken ziyareti ABD-Çin ilişkilerinde düzelme getirmedi

Bugünlerde Çin liderinin ABD ile ilişkiler hakkında olumlu konuşması çok nadir. Başkan Xi Jinping’in geçtiğimiz ay “En kötü durum ve aşırı senaryolar” ve “tehlikeli fırtınalar” hakkında muğlak uyarıları, Çinli gözlemcilerin onun ne demek istediği konusunda kafalarını kaşımasına neden oldu ve  süper güç çatışması riskini artırdı.

Bu nedenle, Pazartesi günü konuk ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e iki tarafın serbest düşüşe geçen ilişkilerini istikrara kavuşturma konusunda ilerleme kaydetmesinin “çok iyi” olduğunu söylediğinde dünya rahat bir nefes aldı.

Beş yıl sonra Pekin’i ziyaret eden ilk üst düzey Amerikalı diplomat olan Blinken, ilişki “istikrarsızlık noktasına geldiğinde” doğrudan, samimi angajmanın kendi başına bir gelişme olduğunu belirttiğinde daha temkinli göründü.

 

Ancak iki günlük ziyareti Pazartesi günü sonlandırırken, bir brifingde şunları söyledi: “İlerleme  kaydetmek zor. O zaman alır. Ve tek bir ziyaretin, bir gezinin, bir sohbetin ürünü olamaz”.

Beklendiği gibi, Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın Washington’a yaptığı karşılıklı ziyaret dışında, “samimi ve yapıcı” görüşmelerin ardından çok az somut ilerleme kaydedildi.

Ziyaretlerin, Xi’nin Hindistan’daki 20’ler Grubu zirvesinde veya San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi sırasında Başkan Joe Biden ile yüz yüze görüşmesinin önünü açması bekleniyor.

Üst düzey diplomatik temasların başlaması takdire şayan, ancak ilişkinin seyri  konusunda çok az etkisi varsa, “diyalog uğruna diyalog” arama taktiği kısa sürede etkisini yitirir. Her iki taraf da  çatışmadan kaçınma ve üçüncü ülkeleri  taraf seçmeye zorlamama hakkında konuşsa da, Çinli ve Amerikalı diplomatların söylediklerine göre, bu vaatlerin doğruluk oranı düşük.

 

ABD yönetiminin ABD-Çin ilişkilerinin geleceğini nasıl gördüğüne gelince, muhtemelen kimse bunu Biden’ın Asya politikasının fikir babası Kurt Campbell’dan daha iyi ifade edemez. Geçen hafta, eski başkan Barack Obama’nın “Asya’yı yeniden dengeleme” politikasının mimarı olan Campbell, Washington’ın Çin konusunda açık görüşlü olduğunu söyledi.

“Çin’i on yıllardır şekillendirme veya reform yapmaya teşvik çabalarımızın başarısız olduğunu biliyoruz. 1970’lerin başındaki Nixon-Kissinger döneminden bu yana yürürlükte olan ABD angajman politikasına atıfta bulunarak, Çin’in hayatımızın geri kalanında bize rakip ve dünya sahnesinde önemli bir oyuncu olmasını bekliyoruz” dedi.

Xi, Blinken’e kritik toplantıda “Çin ABD’ye meydan okumayacak veya yerini almayacak” dedi

 

“Rekabet devam ederken Çin Halk Cumhuriyeti Tayvan Boğazı’ndan Küba’ya kadar provokatif adımlar atacak ve biz de karşılık vereceğiz. Çıkarlarımızdan, değerlerimizden ve kalıcı bir rekabet avantajı elde etmekten geri adım atmayacağız… Aynı zamanda, kurallı rekabet etmek ve diğer bir dizi anlaşmazlık konusunda ÇHC ile konuşmakta tutarsızlık yok.”

Birçok uzman, yeni bir soğuk savaş arayışında olmama söylemleri paralelinde her iki tarafın da böyle bir senaryo için aktif hazırlık yapmaları arasındaki çelişkilere dikkat çekerken, bazı Çinli uzmanlar Washington’un Çin yerine “ÇHC” terimini kullanmasını sorguladı. Bunun Çin halkı ile hükümeti arasında ayrım yaratmayı amaçladığını söylediler, bu davrınışın Pekin’de şüphe uyandırabileceği konusunda uyardılar.

Xi’nin üst düzey dış politika danışmanı Wang Yi, Blinken ile yaptığı görüşmede sözlerini esirgemeyip ABD-Çin bağlarının çözülmesinden Biden yönetimini sorumlu tuttu. Wang, asıl sorunun “Çin’in kendini savunma durmuna geçmesine yol açan ABD’nin Çin’e yönelik yanlış algılamaları” olduğunu söyledi.  Washington’u “kendi tutumu üzerinde düşünmeye ve farklılıkları ortaklaşa yönetmek ve stratejik sürprizlerden kaçınmak için Çin ile birlikte çalışmaya” çağırdı.

 

Çin’in, Biden yönetiminin Çin karşıtı koalisyonu Asyalı komşularının çoğunu kapsayacak şekilde kademeli olarak genişleterek bir Çini kuşatma teorisini gerçeğe dönüştürme çabalarından kaygılanması gayet doğal.

Ancak Çin’in kışkırtmacı söylemi, özellikle de Washington ve müttefiklerine yönelik saldırgan, pişmanlık duymayan ve tek taraflı suçlamaları da en hafif tabirle samimiyetsiz.

Pek çok gözlemci, Çin’in dış politikasında diğer ulusların meşru endişelerini karşılayacak esnekliğin olmamasının, Çin’in küresel hedeflerini engelleyebileceği ve olumsuz küresel sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. Bu endişe, Henry Kissinger’ı geçen hafta Pekin ve Washington’un “bir uçurumun tepesinde” dans ettikleri konusunda uyarmasına neden oldu.

 

Kissinger, eski başkan George H.W.’ye verilen bir uyarıyı tekrarlıyor. Bush’un 1989’da Pekin’e yaptığı bir ziyaret sırasında – kanlı Tiananmen baskısından sadece haftalar önce – Çin liderliğinin algılanan tehdit ve baskılara genellikle iyi yanıt vermediğini söylemesi hatırlara geliyor.

Kıdemli Çinli diplomat Ma Zhengang’a göre, eski Politbüro Daimi Komite üyesi Li Ruihuan Bush’a şunları söyledi: “Çinliler huysuzdur. Yani yabancıların emirlerini dinlemiyoruz. Bizden ne yapmamızı isterseniz, kesinlikle yapmayacağız.”

 

Kaynak:  Antony Blinken’s Beijing visit may have pulled US-China relations out of free fall, but it may take more to settle their differences

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler