Sosyal Medya

Genel

Bekir Ağırdır: Seçimde 10-15 puan fark bekliyorum

KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, 14 Mayıs seçimlerinde 10-15 puan fark beklediğini söyledi. Ağırdır, kimin kazanacağına dair ise…

Bekir Ağırdır: Seçimde 10-15 puan fark bekliyorum

KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, 14 Mayıs seçimlerinde 10-15 puan fark beklediğini söyledi. Ağırdır, kimin kazanacağına dair ise “Kaybedecek olanı biliyoruz ama kim kazanacak bilmiyoruz” yorumunu yapmakla yetindi.

Artı Gerçek’ten Osman Çaklı’nın Oy ve Ötesi Derneği toplantısında KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ile röportajını paylaşıyoruz. Ağırdır’a göre seçimin kaybedeni belli ama kazanan belli değil.

‘DEPREM BÖLGESİNDEKİ İNSANLARA YARDIMCI OLUNMALI’

Yaklaşan seçimlerde en hazırlıksız olduğu tahmin edilen bölgenin depremden etkilenen 11 kent olduğu öngörülüyor. İlgili tartışmaların ana başlıklarından biri de deprem bölgesindeki seçmenlerin nerede ve nasıl oy kullanacağı. KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, evleri yıkılan, çadırlarını su basan seçmene “E-Devlet’e gir kaydını güncelle” denmemesi gerektiğini söyledi. Seçmen kütüklerinin güncellenmesinin ve güvenilir hale getirilmesinin yalnızca kamu inisiyatifine bırakılamayacağını sözlerine ekleyen Ağırdır, STK’lerin ve parti örgütlerinin insanlara yardımcı olmasını, süreci izlemesini ve denetlemesi gerektiğini düşünüyor.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ İNSANLARIN TERCİHİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLİYORUM

Seçim sonuçlarına ilişkin tahminini de paylaşan Ağırdır, 14 Mayıs’ta 10 ila 15 puanlık bir fark beklediğini söyledi. Seçimde ana belirleyici unsurun, işsizlik, hayat pahalılığı ve felaketler gibi gerçek hayatın sorunları olduğunu belirten Ağırdır şöyle konuştu:

“Kaybedecek olanı kabaca biliyoruz, fakat kim kazanacak bilmiyoruz. Muhalefetin bu potansiyeli doğru örgütleyip örgütleyemediği, gidişatla ilgili derdi olan insanlar nezdinde inandırıcı olup olmadığını izlemeyi tercih ediyoruz. Deprem bölgesindeki insanların oy tercihlerinde değişiklik olacağına inanıyorum. Ancak tercihleri değiştiren çok fazla etken var; kimlikler, karşı tarafa olan nefret, sınıfsal sorunlar gibi. Bizim gördüğümüz; umuttan çok kaygı hakim. İnsanlar kaygı temelli düşünürse güce yaslanırlar. Bu nedenle muhalefetin umut inşa edip edemeyeceği belirleyici olacak. Ne yazık ki bir yıldır aday kim olacağının ötesine geçilemedi.”

OY VE ÖTESİ 50 BÜYÜKŞEHİRDE EĞİTİM DÜZENLEYECEK

14 Mayıs seçimlerinde ilk defa kullanacakları OCR sistemini hazırladıklarını anlatan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun da yazılımla birlikte seçim tutanaklarını olabildiğince hızlı doğrulama şansına sahip olacaklarını belirtti. Mobil aplikasyon ve 100 bin gönüllü ile Türkiye’deki tüm seçim sandıklarından veri toplamayı hedeflediklerini belirten Oytun, 50 büyükşehirde eğitimi düzenleyeceklerini kaydetti. Yeni teknolojilerin kullanımı hakkında da konuşan Oytun, retina göz taraması, yüz taraması gibi doğrulama yöntemlerinin düşünülebileceğini kaydetti. Ancak Oytun’a göre Türkiye’deki seçimlerde hala ilkel yöntemler kullanılıyor olsa da en hızlı oy sayabilen ülke olma özelliği var.

SEÇİMDE İLK DEFA MOBİL APLİKASYON KULLANILACAK

Maraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde seçimin nasıl olacağı tartışmaları devam ediyor. Deprem bölgesinde seçim sürecinin nasıl olacağına dair soru işaretleri bulunuyor. Oytun, hem mobilize hem de yerel STK’ler ile kurulacak iletişim sayesinde deprem bölgesindeki sonuçlara ilişkin güvenilir bilgiyi elde etmeye çalışacaklarını ifade etti. Ertim Oytun, ayrıca deprem bölgesinde her ne kadar eski bir uygulama olsa da en garanti çözümlerden birinin parmak boyası olduğunu düşünüyor. Oy ve Ötesi Derneği, önceki seçimlerde sonuçları iki gün içinde teyit edebildi. Bunun bir dezavantaj olup olmadığını sorduğumuz Ertim Oytun şu yanıtı verdi:

“Biz seçim akşamı sayımlar yapılmaya başlandığında 19.00 gibi bütün tutanakların hazır olmasıyla birlikte geliştirdiğimiz sistemle hızlı ve doğru veri akışı sağlamayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz aplikasyonun avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak deprem bölgesindeki seçime dair henüz netlik yok. İnsanların hangi sandıkta olacağı, sandıkların nerelere kurulacağı belli değil. Yeni adreslerle başka yerlerde oy kullanma hakkı var. Bu süreç netleşince biz de çalışmalarımızı hızlandıracağız.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler