Sosyal Medya

Ekonomi

Zamlar art arda geldi! Ekonomi gemisi su alıyor…

Yanlış ekonomi politikaları nedeni ile Türk Lirasındaki değer kaybı ve döviz kurunun yükselmesi art arda zamların gelmesine neden oldu. Yapılan yanlışların bedelini ise yine vatandaş ödüyor..

Zamlar art arda geldi! Ekonomi gemisi su alıyor…

Yanlış ekonomi politikaları nedeni ile Türk Lirasındaki değer kaybı ve döviz kurunun yükselmesi art arda zamların gelmesine neden oldu. Yapılan yanlışların bedelini ise yine vatandaş ödüyor..

İktidarın seçimler nedeniyle döviz kurunu ve zamları baskılamasının sonucunda fiyat artışları kaçınılmaz hale geldi. Seçimlerin ardından ülkede zam furyası başladı ve birçok ürünün fiyatı yükseldi. Dövizdeki artışın en çok hissedildiği alanlar ise motorin, benzin ve LPG oldu. Elektronik eşya ve otomobil markaları da üst üste zam yaparak tüketiciyi etkiledi.

 

Marketlerdeki zam furyası temel ihtiyaç ürünlerine de yansıdı ve birçok ürünün etiket fiyatı değiştirildi.

 

En son olarak mazot ve benzine yeni bir zam daha geldi. Türk Lirasındaki değer kaybı nedeni ile yükselen Dolar nedeni ile akaryakıt fiyatları da yükseldi. Öyle ki benzinin 2 lira 70  kuruş, motorinin ise 1 lira 37 kuruş fiyatı arttı. Yapılan son zamların ardından  benzin 24,60 TL, motorin 22.90 TL, oto-gaz ise 11 TL oldu. Akaryakıt zamlarının ardından birçok üründe de zam beklentisi oluştu ve önümüzdeki günlerde mazot ve benzine yeni zamların geleceği öngörülüyor.

 

Çay, Türk halkının vazgeçilmezlerinden biri olmasına rağmen zamdan nasibini aldı. Çaya yaklaşık yüzde 45 zam yapıldı. Bir kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 97,81 TL iken yeni listede bu fiyat 141,54 TL olarak belirlendi. Böylece Rize Turist çayı yüzde 44,7 oranında zamlandı.

 

Döviz kurlarındaki artış otomotiv sektörünü de etkiledi ve bazı otomobil firmaları fiyatlarını artırdı. Tesla, Toyota ve Honda, zam yaparak güncel fiyatlarını belirledi. Tesla’nın sunduğu Model Y seçeneklerine mayıs ayına göre 100 bin TL ila 111 bin TL arasında zam yapıldı. Honda Civic Sedan da nisan ayına göre 120 bin TL zamlandı. Toyota Corolla’nın fiyatı da zam sonrası yükseldi. Haziran ayında diğer markaların fiyat politikaları ise henüz netleşmedi. Hem yaz aylarının gelmesi hem de sıfır araç fiyatlarındaki zamların ikinci el otomobil fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. İkinci el araç fiyatlarının da en düşük seviyelere ulaştığı görülüyor.

 

Elektronik eşyalara da sürekli zam gelmeye devam ediyor. Apple Türkiye, geçtiğimiz haftalarda zam yapmıştı ve son olarak yeniden zam yaptı. iPhone 14 modelinin en düşük fiyatı 37 bin 999 TL’ye yükseldi. Ayrıca, seçimlerden sonra birçok elektronik ürüne fahiş oranlarda zam geldi.

 

milligazete

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler