Sosyal Medya

Döviz

Yeni Ekonomi Modeli dikiş tutmuyor: Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor kırdı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocakta ihracatın 19,4, ithalatın 33,7 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Böylece, dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar…

Yeni Ekonomi Modeli dikiş tutmuyor: Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor kırdı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocakta ihracatın 19,4, ithalatın 33,7 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Böylece, dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor kırmış oldu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bakan Muş, “Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi. Muş, ithalatın ise ocak ayında 33,7 milyar dolar olduğunu söyledi.

Böylece, dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar oldu.

2023 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, %10,4 oranında artarak 19 milyar 376 milyon dolar,
  • İthalat, %21,2 oranında artarak 33 milyar 742 milyon dolar,

2023 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracatın ithalatı karşılama oranı 5,6 puan azalarak %57,4 olarak gerçekleşti.
  • Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 15,3 puan azalarak  %73,0 olarak gerçekleşti.
  • Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,3 puan artarak  %91,0 olarak gerçekleşti.

Enerji ithalatı bir yılda yüzde 238 arttı

Bakan Muş, ithalattaki bu rakamı, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışa bağlarken, ithalat rakamının 4’te 1’inden fazlasının enerji ithalatından kaynaklandığını kaydetti.

Muş, “Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim 2023 Ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir” dedi.

Altın ithalatı bir yılda yüzde 733 arttı

Altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu kaydeden Muş, “Ocak ayında toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Otomotiv ithalatında yüzde 47 artış

“Diğer yandan geçtiğimiz yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasası canlanmaya başlamıştır” diyen Bakan Muş, böylece otomotiv ithalatında yüzde 47 oranında artış olduğunu kaydetti.

Öte yandan paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir. Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 Ocak-Kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.”

“İhracatçılar Avrupa dışındaki alternatif pazarlara yönelmeli”

Avrupa ekonomilerinde görülen zayıf talebin, ihracat üzerinde önemli bir risk yarattığını söyleyen Bakan Muş, “Bu nedenle her fırsatta dile getirdiğim gibi ihracatçılarımızın alternatif pazarlara yönelmesini önemli görüyorum. Öncelikle artan enerji fiyatlarıyla gelirleri ve dolayısıyla talepleri yükselen Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Orta Doğu ülkeleriyle ticari diplomasi faaliyetlerimize hız verdik” dedi.

İhracatçılara devlet desteği iki katına çıkarıldı

Muş, ihracatçılara 2022 yılında 5,2 milyar lira olarak ayrılan kaynağın, bu yıl 10,1 milyar liraya çıkarıldığı bilgisini de aktardı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler