Sosyal Medya

Döviz

Ünlü Ekonomist Açıkladı: Türkiye 2023 Sonunda Tekrar Genel Seçim Yapacak… ŞOK İDDİA

Türkiye genel seçimlerde ikinci tura adım adım giderken ekonomist Hamza Yardımcıoğlu’ndan gündeme bomba gibi düşecek bir iddia geldi. Yardımcıoğlu “Kim…

Ünlü Ekonomist Açıkladı: Türkiye 2023 Sonunda Tekrar Genel Seçim Yapacak… ŞOK İDDİA

Türkiye genel seçimlerde ikinci tura adım adım giderken ekonomist Hamza Yardımcıoğlu’ndan gündeme bomba gibi düşecek bir iddia geldi. Yardımcıoğlu “Kim seçilirse seçilsin Türkiye yıl sonunda yine seçime gidecek” dedi.

14 Mayıs’ı geride bıraktık. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Meclis seçimi ise sonuçlandı. Meclis seçimlerinde Cumhur İttifakı kamuoyu araştırmalarının aksine çoğunluğu kazandı. Türkiye 28 Mayıs’ta yeniden sandığa gidecek.

Seçimlerin öncesinde birçok fiyatlamayı aynı anda görürken, borsa, dolar, TCMB, Kapalıçarşı, enflasyon, CDS, tahvil gibi birçok enstrümanda da oynaklık görüldü. Seçim öncesi ilk turda muhalefet galibiyeti fiyatlandı, seçim sonrası bu fiyatlama geri alınarak bekleyiş hakim oldu.

Küresel piyasalardaki hareketlilik, bankacılık krizine ve temerrüde yönelik söylemlerin artmasıyla kızışmaya başladı.

İkinci tura adım adım giderken ekonomist Hamza Yardımcıoğlu ekonomideki gidişata yönelik çok çarpıcı yorumlarda bulundu. Yardımcıoğlu’nun analizlerinden öne çıkanlar şöyle;

“Seçimin piyasalara yansımasını pazartesi günü yaşamaya başladık.  Borsanın açılışında sert bir düşüş geldi. Banka endeksi yine çakılmaya devam ediyor. Yalnız çok ilginç bir şey oldu ve henüz kimse fark etmedi. Buraya herkes dikkat etmeli.

15 Mayıs Pazartesi günü yani seçimin birinci turunun ardından meclisin ilk gününde öyle bir düzenleme çıkarıldı ki bu düzenleme fiziki altın ve fiziki dolar alımına yönelik dolaylı bir yasak.

Bu bahsettiğim düzenlemede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişikliğe gitti. Değişikliğin 16 Mayıs 2023’ten itibaren yapılan kuyumcu harcamaları ve nakit çekimler için geçerli olacağı kaydedildi.

Müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildiği belirtildi. Değişikliğin 16 Mayıs 2023’ten itibaren yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimler için geçerli olacağı kaydedildi.

TCMB dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasında 31 Mart 2023 itibarıyla mevcut olmayan ancak fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının da pay kısmına dahil edilmesine, payda kısmında ise TCMB tarafından yayımlanan Tebliğler kapsamında dönüşümü yapılabilecek 31 Mart 2023 itibarıyla mevcut olan ABD doları, euro, sterlin altın cinsinden yabancı para mevduat/katılım fonu hesabı bakiyelerinin dikkate alınması karar verildiğini bildirdi.

Aslında bankalara söylenen şu; Dolaylı olarak banka üzerinden kredi kartları ile fiziki altın ve fiziki dövize yönelimi  yasaklattırma yoluna gitmiş oluyor. Bunun zamanlaması da çok manidar. Merkez Bankası’nın harcanabilir rezervlerinin 6 milyar dolara kadar düştüğünü biliyoruz ama

geçmiş dönemlere baktığımızda haftalık  3-4 milyar dolar döviz harcadığını, dövizi

baskılamak kullandığını biliyoruz.

Temerrüte doğru adım adım gidiyoruz

Burada da seçime 2 hafta var şimdi haftalık 4-5 milyar harcadığını düşünün bir hafta belki idare eder.  İkinci hafta ne olacak? Bu dönem arasında büyük  bir sıkışmışlığın göstergesi oluyor bu düzenleme.

28 Mayıs tarihine kadar ne yapalım edelim kurun bu seviyelerde kalmasını sağlayalım çabasını izliyoruz ama bunun sonunda olacak olanlar belli. Hükümet de belli ki bunun farkında. Temerrüte doğru adım adım gidiyoruz.”

“Ben geçen senelerde çok tekrar etmiştim bir daha söyleyeceğim. Bu sene bir seçim daha olacak. İktidara kim gelirse gelsin ister muhalefet kazansın ister iktidar devam etsin biz bir erken seçim daha göreceğiz yani 2023 bitmeden önce 2024’deki  yerel seçimler hariç tekrar bir genel seçimi konuşacağız bu sene sonunda. Bu iddiam da arşivde kayıtlarda dursun…

Bizi seçime götürecek neden de şu olacak;

Dünyadaki en güçlü hükümet kimdir? Boş tencere.. Ondan daha güçlü bir hükümet yok ve o krize girdiğinde kaynamamaya başladığı andan itibaren hiç kimse iktidarını sürdürmeyi beceremez. O yüzden diyorum ki öyle bir ekonomik kriz yaşayacağız ki herkes kendini bir erken seçime hazırlasın”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler