Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez ülkelerine ihracatı, ocak-ekim döneminde 26,7 milyar dolara ulaştı

Türkiye'nin Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yaptığı ihracat, ocak-ekim döneminde 26,7 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte en yüksek dış satış, 7,8 milyar dolarla Irak'a gerçekleşti.

Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez ülkelerine ihracatı, ocak-ekim döneminde 26,7 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yaptığı ihracat, ocak-ekim döneminde 26,7 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte en yüksek dış satış, 7,8 milyar dolarla Irak’a gerçekleşti.

 

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, İsrail, Katar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün ve Yemen’e yapılan ihracat, yılın 10 ayında bu rakama ulaştı.

 

Türkiye’nin geleneksel pazarlarından olan Orta Doğu ülkeleriyle ticaret, bu yılın 10 ayında da devam etti. Bölge ülkeleriyle yapılan ticaret ve yatırımlar, Türk ürünlerine olan talebi artırdı.

 

Geçen ay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’a yönelik Körfez ülkeleri programı kapsamında ziyaretler gerçekleştirdi. Şimşek, ‘Türkiye: Your Resilient Partner’ programı çerçevesinde 200’den fazla yatırımcı ve finans temsilcisine ülkedeki yatırım fırsatlarını anlattı.

 

Ocak-ekim döneminde, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine en fazla ihracat 7,7 milyar dolarla Irak’a yapıldı. Irak’ı 4,4 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail, 2 milyar dolarla İran, 1,8 milyar dolarla Suudi Arabistan izledi.

 

Aynı süreçte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 1,3 milyar dolarlık, Suriye ve Lübnan’a 1,1’er milyar dolarlık, Yemen’e 716 milyon dolarlık, Katar’a 591,6 milyon dolarlık, Ürdün’e 579,8 milyon dolarlık, Kuveyt’e 454,8 milyon dolarlık, Umman’a 248,1 milyon dolarlık, Bahreyn’e 122,9 milyon dolarlık, Filistin devletine ise 103,9 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

 

Bu rakamlarla KKTC ve Filistin’e tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatı gerçekleşti. Bölgedeki jeopolitik risklere rağmen Türkiye’nin Filistin ile ticari ilişkilerini güçlendirmeye devam ettiği gözlendi.

 

Yılın ilk 10 ayında Orta Doğu ve Körfez coğrafyasına en yüksek ihracatı, sırasıyla 3,7 milyar dolarla “hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri” ile “kimyevi maddeler ve mamulleri” sektörleri gerçekleştirdi. Bu sektörleri, 2,6 milyar dolarla mücevher, 2,3 milyar dolarla çelik, ve 1,9 milyar dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri takip etti.

 

Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yapılan ihracatın iller bazındaki dağılımına bakıldığında, İstanbul bu alanda önemli bir rol oynadı. Şehir, 11,8 milyar dolarlık ihracatla bu dönemdeki toplam ihracatın yüzde 44,2’sini gerçekleştirerek bu alanda başı çekti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler