Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’nin çelik talebinde artış bekleniyor

Dünya Çelik Birliği'nin raporuna göre, bu yıl Türkiye'nin çelik talebinin yüzde 19 artması beklenirken, dünya çelik talebi ise yüzde 1,8 artış gösterecek. Worldsteel'ın Kısa Vadeli Görünüm raporuna göre, küresel çelik talebi, geçen yılki yüzde 3,3 daralmanın ardından bu yıl büyüme eğilimine girdi.

Türkiye’nin çelik talebinde artış bekleniyor

Dünya Çelik Birliği’nin raporuna göre, bu yıl Türkiye’nin çelik talebinin yüzde 19 artması beklenirken, dünya çelik talebi ise yüzde 1,8 artış gösterecek. Worldsteel’ın Kısa Vadeli Görünüm raporuna göre, küresel çelik talebi, geçen yılki yüzde 3,3 daralmanın ardından bu yıl büyüme eğilimine girdi.

 

 

Dünya çelik talebinin bu yıl yüzde 1,8 artması öngörülüyor ve gelecek yıl bu büyümenin yüzde 1,9’a yükselmesi bekleniyor. Türkiye’nin çelik talebinin ise bu yıl yüzde 19 artarak rekor seviyeye ulaşması ve büyümenin 2024 yılında da devam etmesi öngörülüyor. Türkiye’deki talep artışında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yeniden yapılanma sürecinin önemli bir itici güç olduğu belirtiliyor.

 

Çin’in çelik talebinin, bu yıl altyapı yatırımları ve emlak sektörünün istikrara kavuşmasıyla yüzde 2 büyümesi beklenirken, ülkenin çelik talebinin 2024’e ilişkin görünümü belirsizliğini koruyor.

 

Avrupa Birliği’nde yüksek enerji maliyetleri ve faizlerin imalat faaliyetlerine olumsuz etki ettiği ifade edilirken, çelik talebinde bu yıl yüzde 5,1 daralma yaşandıktan sonra 2024’te yüzde 5,8 artış bekleniyor.

 

ABD’de yüksek faiz oranlarının çelik kullanılan sektörleri etkilediği belirtiliyor. Bu nedenle, çelik talebinin bu yıl yüzde 1,1 azalması beklenirken, 2024’te yüzde 1,6 büyüme eğilimi göstereceği tahmin ediliyor.

 

Worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Maximo Vedoya, rapora yönelik değerlendirmesinde, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının çelik talebine etki ettiğini, 2022’nin ikinci yarısından itibaren yatırım ve tüketimde belirgin bir düşüş yaşandığını ifade etti. Vedoya, ayrıca yüksek faiz oranlarına rağmen altyapı yatırımlarının birçok bölgede ve gelişmiş ekonomilerde bile olumlu bir ivme gösterdiğini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler