Sosyal Medya

Döviz

TL’de kayda değer düşüş kapıda! Hazırlıklı olun

SEB Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Stratejisti Erik Meyersson, Türkiye’deki ekonomi yönetiminin çabalarına rağmen enflasyonun kalıcı bir şekilde düşmesinin zor göründüğü…

TL’de kayda değer düşüş kapıda! Hazırlıklı olun

SEB Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Stratejisti Erik Meyersson, Türkiye’deki ekonomi yönetiminin çabalarına rağmen enflasyonun kalıcı bir şekilde düşmesinin zor göründüğü konusunda bir görüş bildirdi.

 

 

Türkiye’de enflasyonla mücadele uzun süredir bir öncelik oldu ve ekonomi yönetimi bu konuda farklı önlemler aldı. Ancak, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi karmaşık bir süreç olarak ekonomi yönetiminin karşısında olmaya durmaya devam ediyor.

 

Merkez Bankası’nın, yıl sonu için döviz kurlarını kontrol altında tutma amacıyla döviz satışlarına başvurmasına rağmen, Amerikan Doları’nın değer kazanmaya devam ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası faiz oranını artırmasına rağmen doların yükselmeyi sürdürdü.

 

Dolar/TL kurunda 2024 için sert bir yükseliş öngörülüyor.SEB’in son raporuna göre; 2024 yılında, 2023 yılına göre Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybetmesi bekleniyor.

 

Emerging Markets Explorer Ekim-2023″ adlı raporda, 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi’nin yaklaşması nedeniyle para politikasında sıkılaştırma önlemlerinin daha sınırlı ve kısa süreli olacağı vurgulanmıştır.

 

Raporda devalüasyon olasılığına dair yapılan uyarı şu şekilde dikkat çekti:

 

“Lira değer kaybı baskısı genellikle piyasa dışı önlemlerle hafifletiliyor, ancak gelecek yıl TL’de ciddi bir değer kaybı yaşanacağını tahmin ediyoruz.”

 

Raporda ayrıca şu tespitte bulunuldu:

 

“Türkiye dışında, ekonominin önceki yıllardaki politika hatalarının maliyetini ödediği birkaç istisnadan biridir ve diğer ülkelerde dezenflasyonun daha fazla ivme kazandığı gözlenmektedir.”

 

25 Ekim Çarşamba günü Türkiye saatiyle 13:30’da dolar 28,15 TL, euro 29,80 TL, İngiliz Sterlini 34,10 TL ve İsviçre Frangı 31,45 TL seviyelerinde işlem görmektedir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler