Sosyal Medya

Ekonomi

Temmuzdaki ara zammı gelir vergisi yuttu

DİSK-AR'ın raporuna göre, yılın başında brüt ücreti 20 bin TL olan bir işçi, yaklaşık 1300 TL gelir vergisi öderken, ekim ayına ulaşıldığında gelir vergisi ödemesi 3 bin 500 TL'ye yükseldi. Ancak, bu işçinin temmuz ayında aldığı yüzde 25'lik ara zam, vergi ve kesintiler nedeniyle yüzde 12'ye sınırlı kaldı.

Temmuzdaki ara zammı gelir vergisi yuttu

DİSK-AR’ın raporuna göre, yılın başında brüt ücreti 20 bin TL olan bir işçi, yaklaşık 1300 TL gelir vergisi öderken, ekim ayına ulaşıldığında gelir vergisi ödemesi 3 bin 500 TL’ye yükseldi. Ancak, bu işçinin temmuz ayında aldığı yüzde 25’lik ara zam, vergi ve kesintiler nedeniyle yüzde 12’ye sınırlı kaldı.

 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) son araştırmasına göre, ücretlerin yaklaşık üçte biri vergi ve kesintilere harcanıyor.

 

DİSK-AR’ın “Adaletsiz Vergi Ve Kesintiler Ücretleri Nasıl Kemiriyor?” başlıklı araştırmasında, temmuz ayında yapılan ücret artışlarının gelir vergilerine aktığı ve çalışanların yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi ve kesinti baskısı altında ezildiği vurgulandı.

 

Araştırmaya göre, 2023 Ocak ayında yaklaşık 1.300 TL gelir vergisi ödeyen bir çalışanın, 2023 Ekim itibarıyla ödediği gelir vergisi tutarı 3.500 TL’ye yükseldi.

 

Ücretliler üzerindeki vergi ve kesinti yükü, Ocak 2023’te yaklaşık yüzde 22 iken, 2023 Ağustos itibarıyla yaklaşık yüzde 30’a yükseldi.

 

Raporda, ücretlerin asgari ücret seviyesindeki kısmına uygulanan vergi istinasına rağmen net ücretlerde önemli düşüşler yaşandığına vurgu yapılmıştır. Rapor, “Yıl sonuna gelindiğinde, işçilerin elde ettiği ücretlerin yaklaşık üçte biri vergi ve kesintilere ayrılmaktadır” şeklinde ifade etmektedir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler