Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB’ye yönelik faiz tahminleri gelmeye devam ediyor! İşte iki kurumun faiz öngörüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günkü para politikası toplantısı için tahminlerde bulunan bazı finansal kurumlar arasında Societe Generale ve…

TCMB’ye yönelik faiz tahminleri gelmeye devam ediyor!  İşte iki kurumun faiz öngörüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günkü para politikası toplantısı için tahminlerde bulunan bazı finansal kurumlar arasında Societe Generale ve Medley Advisors de yer aldı.

 

 

 

Societe Generale’nin Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde büyük bir artış olabileceğini belirtiyor. Drimal, politika faizinin 300 baz puan artırılarak yüzde 33’e çıkabileceğini öngörüyor.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız” açıklamasını hatırlatan Drimal, bu açıklamanın TCMB’nin ekim ayı toplantısı ve ilerleyen aylarda faiz artırımlarına devam edeceğini gösterdiğini ifade ediyor.

 

Drimal, zayıf Türk Lirası kaynaklı ana enflasyonist etkinin muhtemelen geride kaldığını belirtiyor ve enflasyonun 2023’ten 2024’e geçerken zirve yapmasının ardından 2024’te yavaşlayabileceğini vurguluyor.

 

Ayrıca, Drimal, TCMB’nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 38’e ve 2024’ün ilk çeyreğinde de yüzde 40’a çıkarabileceği tahminini öne sürüyor.

 

Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırabileceğini dile getiriyor.

 

Stadtmiller, “Etkin politika duruşu zaten politika faizinin önerdiğinden daha sıkı, bankalar müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 ödüyor.” ifadeleriyle, Merkez Bankası’nın bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarını yükseltmek amacıyla politika faizini daha da artırabileceğini açıklıyor.

 

Aynı zamanda, Stadtmiller para politikasının gecikmeli hareket etme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın ekonomi üzerindeki etkilerinin 2024 ortalarına kadar hissedilmeyeceğini belirtiyor.

 

Stadtmiller, Merkez Bankası için asıl zorluğun, Kur Korumalı Mevduat miktarını azaltırken Türk Lirası’ndaki istikrarı korumak olduğuna değiniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler