Sosyal Medya

Ekonomi

Tasarruf sahipliği oranı %20,5’e geriledi

ING Türkiye'nin yaptığı son araştırmaya göre, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye'nin tasarruf eğilimleri belirli bir gerileme gösterdi. Tasarruf sahipliği oranı, önceki çeyrekteki yüzde 25,3'ten yüzde 20,5'e düşüş gösterdiğini açıkladılar.

Tasarruf sahipliği oranı %20,5’e geriledi

ING Türkiye’nin yaptığı son araştırmaya göre, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin tasarruf eğilimleri belirli bir gerileme gösterdi. Tasarruf sahipliği oranı, önceki çeyrekteki yüzde 25,3’ten yüzde 20,5’e düşüş gösterdiğini açıkladılar.

 

 

Ancak, bu düşüşe rağmen, 2011 yılından bu yana kaydedilen en yüksek ikinci tasarruf sahipliği oranı olarak kayda geçti. Ayrıca, tasarruf yapan hanelerin yüzde 34’ünde birden fazla kişinin tasarruf yaptığı belirlendi.

 

Araştırmaya göre, düzenli tasarruf yapanların oranı bir önceki çeyrekle benzer seviyede kalarak yüzde 69 olarak gerçekleşti. Tasarruf yapmayan bireyler arasında ise yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 38,5 olarak belirlendi.

 

Tasarruf sahiplerinin en önemli gerekçesi ‘geleceğe yatırım’ olurken, onu ‘çocuklar için’ ve ‘beklenmedik durumlara karşı güvence’ gerekçeleri takip etti.

 

Tasarruf araçlarına bakıldığında, yastık altı altın ve nakit, yüzde 22 ile en çok tercih edilen araç oldu. Hisse senetlerinin tercih edilme oranı ise önceki döneme göre artarak yüzde 12’ye ulaştı.

 

Cinsiyet bazında bakıldığında, erkekler hisse senetlerini kadınlara göre daha fazla tercih etti. Erkeklerin yüzde 15’i hisse senetlerini tercih ederken, bu oran kadınlarda yüzde 6 olarak belirlendi.

 

Bireysel emeklilik fonları yüzde 10, TL vadeli hesap oranı ise yüzde 8 olarak gerçekleşti. Kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise 3 puan artarak yüzde 6 oldu.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler