Sosyal Medya

Ekonomi

Tarım bakanı depremin verdiği hasarı açıkladı: 80 milyar dolar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Kirişci,…

Tarım bakanı depremin verdiği hasarı açıkladı: 80 milyar dolar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Kirişci, deprem bölgesini mutlaka herkesin görmesini istediğini belirterek bazı binaların ‘Anadolu tabiriyle ibret alem olsun’ diye tutulması gerektiğini ifade etti.

Bakan, deprem farkındalığı için bazı mekanların aynı şekilde korunması gerektiğini kaydetti.

Depremin ticarete verdiği zararları da aktaran Bakan Kirişci, şunları söyledi: “11 ilin ihracatı 2022 yılında 2 milyar 947 milyon 276 bin 444 dolardan maalesef 1 milyar 783 milyon 563 bin 71 dolara düşmüştür. Gerileme yaklaşık olarak yüzde 40’tır. Şubat 2022’de deprem illerindeki ihracatın toplam ihracat oranı içerisindeki payı yaklaşık yüzde 15,5 iken bu maalesef şu anda yüzde 10’a düşmüştür. Çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız, yaklaşık rakam 80 milyar dolar. Sadece DSİ’nin bu deprem nedeniyle 22 milyar lira civarında zararı olduğunu söyleyebilirim. Daha biz basınçlı sulama sistemiyle vanayı açmadık. Vanayı açtığınızda acaba basınçlı sulama sisteminin neresinde zarar var bunu bilemiyoruz.”

Adana’da 2 bin civarı orta, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken bina olduğunu belirten Kirişci, kente 1.900 konut ve 7 köy evi yapılacağını sözlerine ekledi.

DHA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler