Sosyal Medya

Döviz

Tahvil piyasası BofA’nın “yüzde 5 Dünyası” uyarısına adapte olurken getiriler yükseliyor

Dünya genelinde, tahvil piyasası yatırımcıları sonunda son yılların en düşük getirilerinin kalıcı olarak geride kalmış olabileceğini fark etmeye başlıyorlar. Şaşırtıcı…

Tahvil piyasası BofA’nın “yüzde 5 Dünyası” uyarısına adapte olurken getiriler yükseliyor

Dünya genelinde, tahvil piyasası yatırımcıları sonunda son yılların en düşük getirilerinin kalıcı olarak geride kalmış olabileceğini fark etmeye başlıyorlar. Şaşırtıcı derecede dayanıklı ABD ekonomisi, şişen borç ve bütçe açıkları ve Federal Rezerv’in faiz oranlarını yüksek tutacağına dair artan endişeler, en uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirilerini on yılın üzerindeki en yüksek seviyelere taşıyor.

Bu durum, Hazine piyasasındaki “normal” algısının yeniden değerlendirilmesine neden oluyor. Bank of America Corp’ta stratejistler, küresel finansal krizden önce neredeyse sıfır ABD faiz oranlarının uzun bir dönemini başlatan ” %5 Dünyası”nın geri döneceğine dair yatırımcıları uyarıyorlar. BlackRock Inc. ve Pacific Investment Management Co. ise enflasyonun Fed’in hedefinin üzerinde sıkıca tutunabileceğini, bu da uzun vadeli getirilere daha da yükselme alanı bırakabileceğini belirtiyorlar.

BlackRock Yatırım’ın başında bulunan eski Kanada Merkez Bankası yetkilisi Jean Boivin, “Uzun vadeli getirilerde dikkate değer bir şekilde yukarı yönlü bir fiyatlandırma var” dedi.

“Son gelişmelere rağmen uzun vadeli enflasyon baskılarının olacağına dair daha yaygın bir görüşe piyasa daha çok yaklaşıyor” dedi. “Makro belirsizlik önümüzdeki birkaç yıl boyunca hikaye olmaya devam edecek ve bu da uzun vadeli tahvillere sahip olmak için daha büyük bir telafi gerektiriyor.”

Bu durum geçen yıl Fed’in para politikasını hafifletmeye zorlayacak bir resesyona hazırlık yapan piyasalar için keskin bir kırılma noktası. Zor bir 2022’den sonra en azından erken 1970’lerden bu yana en derin kayıplara neden olan hazine tahvillerini güçlü bir toparlanma umuduyla desteklemeye başlayan bir yıldı.

Daha yüksek faiz oranları, tahvil sahiplerinin faiz ödemelerini artırarak darbeyi hafifletecek olsa da, aynı zamanda tüketici harcamalarından ev satışlarına ve yüksek seyreden teknoloji hisselerinin fiyatlarına kadar her şeyi etkileme tehdidi taşıyor. Dahası, ABD hükümetinin finansman maliyetlerini artırarak, zaten bu çeyrekte aradaki farkı kapatmak için yaklaşık 1 trilyon dolar borç almasını zorlaştıracak, bozulmaya devam eden bütçe açıklarını artırabilir.

Geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan satış baskısı, uzun vadeli tahvilleri en sert vuran ve bu yılın genel Hazine piyasasının kazançlarını silen bir etki yarattı; bu durum, üçüncü ardışık yıllık kayba doğru yol almasına neden oldu. Aynı zamanda Fed’in yoluyla ilgili beklentilerle bu aya kadar güçlü bir şekilde yükselen hisse fiyatlarını da aşağı çekti.

Son dönüşün aslında yanıltıcı olabileceği ihtimali bulunuyor ve bazı Wall Street tahmincileri hala tüketici fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabilecek bir ekonomik daralma bekliyor.

Dahası, enflasyon beklentileri bu yıl yüksek seviyelerden sert bir şekilde yavaşlayarak ciddi bir düşüş yaşamış ve bu da piyasanın nihayetinde Fed’in %2’lik hedefine geri çekileceğini öngördüğünü gösteriyor. Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçümü, Haziran ayında %3’lük bir hızla arttı. Bu oran, bir yıl önceki %7’lik seviyelerden çok düşük.

Ancak birçok kişi şimdi, enflasyonun baskın risk olarak kalabileceği bir yumuşak iniş beklentisini taşıyor. Bu hafta, Temmuz ayına ait Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarının açıklanmasıyla bu görüş daha da pekişti. Yetkililer, daha fazla faiz artışının hala gerekebileceği endişesini dile getirdi. Ayrıca, politikayı daha az kısıtlayıcı hale getirmek için faiz oranlarını düşürmeye karar verdiklerinde bile tahvil varlıklarını azaltmaya devam edebileceklerini belirttiler, bu da tahvil piyasasına başka bir yavaşlatıcı etki yapma riskini taşıyor.

Bu, Perşembe günü 6. art arda gününde de Hazine getirilerini yükseltti ve 10 yıllık tahvil faizlerini %4,33 seviyesine kadar çıkardı. Bu, Ekim zirvesine yakın ve 2007’den bu yana görülen en yüksek seviye. 30 yıllık tahvil getirileri %4,42 seviyesine çıktı, 12 yılın en yükseği. Ancak Cuma günü getiriler düşüş yaşadı.

Geniş ekonomik değişimler, son kriz döneminin düşük faiz oranlarının ve enflasyonunun bir anomaliden ibaret olduğuna dair spekülasyonu da tetikliyor. Bunlar arasında, yaşlanan işçilerin emekli olmasıyla ücretlerin yükselmesine yol açabilecek demografik faktörler; küreselleşmeden uzaklaşma; ve fosil yakıtlardan uzaklaşarak küresel ısınmayla mücadele etme çabaları bulunuyor.

AlphaSimplex Group’un baş araştırma stratejisti ve portföy yöneticisi Kathryn Kaminski, “Eğer enflasyon sıkışık ve yüksek olacaksa, uzun vadeli tahvil sahibi olmak istemiyorum” dedi.

“İnsanlar uzun vadeli tahvil sahibi olmak için daha fazla vadeli prim ihtiyacı olacaklar” diyerek, genellikle daha uzun süreyle paralarını ayırmak riski karşısında yatırımcıların talep ettiği daha yüksek ödemelere atıfta bulundu.

Ancak, son yıllarda getirilerde yaşanan artışa rağmen, böyle bir prim henüz geri dönmedi. Aslında, uzun vadeli faiz oranları kısa vadeli faiz oranlarının altında kaldığı için negatif duruyor – genellikle bir resesyon habercisi olarak görülen bir getiri eğrisi ters dönmesi. Ancak bu fark daralmaya başladı ve New York Fed’in vadeli primi ölçen göstergesi, Temmuz ortalarında neredeyse %1 olan seviyeden yaklaşık -0,56%’ya kadar düştü.

Bu yukarı yönlü baskı, ABD federal harcamaları tarafından da ağırlaştırılmış durumda. Ekonomi tam istihdamda veya neredeyse tam istihdamda olmasına rağmen, açığı kapatmak için yeni borç satışlarının bir seli oluşturuluyor. Aynı zamanda Japonya Merkez Bankası’nın 10 yıllık getirileri yükseltmeye izin verme kararı, Japonların ABD Hazine tahvillerine olan talebini muhtemelen azaltacaktır.

BlackRock’un Boivin’i, dünya merkez bankalarında büyük bir değişimin yaşandığını söylüyor. Yıllar boyunca, ekonomilerini canlandırmak ve deflasyon riskini önlemek için faiz oranlarını nötr kabul edilen oranın altında tuttuklarını belirtti.

“Bu durum şimdi tersine döndü” dedi. “Bu nedenle uzun vadeli nötr oran değişmese bile, merkez bankaları enflasyon baskısını önlemek için politikayı nötr oranın üstünde tutacaklar.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler