Sosyal Medya

Ekonomi

Şubat’ta karalar bağlayan piyasalar, Çin büyüme verisi ile Mart’a olumlu başladı

Küresel mali piyasaları, Ekim ayı ile birlikte elde ettikleri iyimser görünümü Ocak ayına kadar korumayı başardı. Lâkin, Şubat ayı ile…

Şubat’ta karalar bağlayan piyasalar, Çin büyüme verisi ile Mart’a olumlu başladı

Küresel mali piyasaları, Ekim ayı ile birlikte elde ettikleri iyimser görünümü Ocak ayına kadar korumayı başardı. Lâkin, Şubat ayı ile birlikte açıklanmaya başlayan güçlü makro ekonomik verilerin, enflasyonla savaşta henüz merkez bankalarının işinin bitmediğine işaret etmesi ile küresel mali piyasalar son aylarda elde ettikleri kazanımlarının büyük bir kısmını geri verdi.

Örneğin, ABD’de risksiz faiz olarak kabul gören devlet tahvillerinin getirisi hızla yukarı gelmesi, değeri dolarlar ölçülen tüm finansal enstrümanlar üzerinde baskı kurdu. 1 yıllık ABD tahvilinin getirisi %5 seviyesini aşarken, 2 yıllık tahvil getirisi %4,85 seviyesine yükseldi. 5 ve 10 yıllık tahvil getirilerinin de kabaca %4 seviyesine olduğunu düşünürsek, ABD tahvil faiz eğrisinin kısa vade lehine dönmesi bile piyasalarda resesyon kaygısının ön planda olduğunu gösterdi.

Bu minvalde, tahvil faizleri hızla yükselirken (fiyatlar hızla düşerken), hisse senetleri de süratle değer kaybetmeye devam ediyor. Risk iştahı dendiği zaman akla gelen ABD’nin teknoloji borsası Nasdaq, Şubat ayını %7 düşüşle tamamladı. Yılbaşına göre bakılırsa, hisse senedi yatırımcısının getirisinin yaklaşık yarısınının geri verildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Elbette, tahvil fiyatlarının düşerek -risksiz olarak görülen sabit getiri bir enstrümanın- getirisinin artması sonrasında yıla iyi bir başlangıç yapan ons altın 1,960 dolar seviyesini test etmesi ardından hızla 1,830 dolar seviyesine kadar geriledi. Doların güçlenmeye devam etmesini, kıymetli madenler için pek de iyimser bir gelişme olarak okumuyoruz. Olumsuz havadan nasibini alan bitcoin ise benzer bir şekilde yıla süratla başlayarak 25,250 dolar seviyesine kadar gelmesi ardından 23bin dolar seviyelerine geri çekildi. Bitcoin cephesinde asıl hareketin 28bin dolar seviyesinin geçilmesi ile başlayacağının altını bir kez daha çizmek isteriz.

Dün Türkiye cephesinde açıklanan 4.Ç 2022 dönemi GSYH verisi ile birlikte yılın da büyüme oranı netleşti: %5,6. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde, üretimin düşük, tüketimin ise erkene çekilen talep nedeniyle (enflasyon) canlı olduğunu, üretmeden tüketen bir ekonomide stokların azaldığını, ücretli kesimin büyüyen ekonomiden aldığı payın yine azaldığını görüyoruz! Bu nasıl bir büyüme o zaman diye sormakta haklısınız. Zaten dünden beri bu konu da çok tartışılıyor. Metodoloji anlamıda, GSYH hesaplamasında belli bir takvim zamanında üretilen tüm mal ve hizmetler mevcut fiyatlarından toplanarak  nominal GSYH ulaşılıyor sonra da deflatöre yani ortalama enflasyonla bölünüyor. Deflatörün tam olarak doğru bir veri olmaması durumunda ise (enflasyon) büyüme oranı da hâliyle yüksek çıkıyor! Enflasyonun tam olarak doğru ölçülmediğinden endişe duyuyoruz.

Türk mali piyasalarında dün ay sonu nedeniyle hareketli bir iş temposu olsa da, finansal piyasalarda önemli bir değişiklik göremedik. USDTRY kuru 18,90 seviyesine dayanarak kamunun kontrolünde bebek adımları ile kuzeye ilerlemeye devam ederken, tahvil faizleri sürrealist bir şekilde tek haneli rakamlarda salınıyor. Varlık fonu haberleri ile bir önceki günü yükselişle tamamlayan Borsa İstanbul, dün vites küçülterek günü %0,8 oranında yükselişle tamamlarken, bankacılık hisseleri ise yerinde saydı.

Gözler yavaş yavaş seçim sathına çevrilirken, tüm dikkatler Altılı Masa’nın yarın düzenleyeceği kritik toplantıya çevrildi. Dün sosyal medyada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş isminin ön plana çıktığını gördük. Bu arada EYT teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştığını da not edelim.

Yeni ayın ilk iş gününü Asya piyasaları koyu yeşil bir renk ile karşılıyor. Çin’in Şubat ayındaki imalat faaliyetinin (PMI) on yıldan fazla bir sürenin en hızlı şekilde genişlediğini gösteren verilerin yatırımcıların moralsiz havasını dağıtması ve artan faiz oranlarına ilişkin korkuları bir nebze de olsun ortadan kaldırmasıyla iki ayın en düşük seviyesinden toparlandığını görüyoruz. Şangay borsası %1 yükselirken, Hong Kong borsası %3,4 yükselişle başı çekiyor. Bugün tüm dünyada imalat sanayi PMI verileri yakından takip edilecektir.

İstanbul Ticaret Odası enflasyon verilerini açıklayacak. Bu arada BloombergHT’nin Şubat ayı enflasyon anketi sonuçları açıklandı. Cuma günü TÜİK tarafından açıklanacak resmî enflasyonun aylık bazda %3,3 olması, yıllık TÜFE enflasyonun ise baz etkisi ile %55,3’e çekilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler