Sosyal Medya

Ekonomi

Standart Chartered: Türkiye’de sert faiz artışları devam edecek

Standart  Chartered’ın aynı başlıklı araştırma notunun giriş bölümü şu ifadeleri içeriyor   Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında politika faizini 500 baz…

Standart Chartered: Türkiye’de sert faiz artışları devam edecek

Standart  Chartered’ın aynı başlıklı araştırma notunun giriş bölümü şu ifadeleri içeriyor

 

  • Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında politika faizini 500 baz puan artırmasını bekliyoruz,
  • TCMB yakın vadede hızla yükselen enflasyona ve artan dış dengesizliklere odaklanmaya devam edecek,
  • Orta vadeli ekonomik plan ve siyasi sahiplenme, kısa vadede ortodoks politikaya bağlılığı teyit ediyor,
  • Ekonomi politikasındaki yeni yaklaşıma bakarak, TCMB haftalık repo faizinin yıl sonuna kadar %35,00 (önceki %24) seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz.

TCMB Eylül ayında faiz artırımına devam edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Ağustos ayındaki beklentilerin üzerinde 750 baz puanlık bir artış ve politika yapıcıların son dönemdeki şahin söylemlerinin ardından bir hafta vadeli repo faiz oranını 21 Eylül’de 500 baz puan artırarak %30’a çıkarmasını bekliyoruz. Yakın vadeli politika faizi tahminimiz daha önce inceleme altındaydı. TCMB, yeni başkanın atanması ve para politikası komitesinin yeniden oluşturulmasından bu yana toplam 1.650 baz puan faiz artırımına gitti; Bizim görüşümüze göre bu, para politikası yoluyla ekonomiyi istikrara kavuşturma taahhüdünü gösteriyor.

 

Parasal sıkılaştırmaya ihtiyatlı yaklaşımın, yurt içi ve yurt dışı olumsuzluklardan kaynaklanan fiyat baskılarının (küresel akaryakıt fiyatlarındaki artışlar gibi), Türk lirasının (TRY) zayıflığı ve artan mali dengesizliklerin olduğu bir ortamda devam etmesini bekliyoruz.

 

Fiyat istikrarı ve dış dengesizlik endişeleri yılsonuna kadar yüksek seyrini sürdürecek. Artan akaryakıt fiyatları, TL’deki zayıflık ve maliye politikası üzerinde zam baskıları nedeniyle TÜFE enflasyonu yükseliş eğilimini sürdürecek. Eylül ayında TÜFE enflasyonunun daha da artmasını ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %60’ın üzerinde olmasını bekliyoruz.

Cari işlemler hesabı (Haziran ayındaki tek seferlik fazlanın ardından) beklentimiz doğrultusunda Temmuz ayında açığa döndü ve yılın geri kalanında da baskı altında kalması muhtemel.

Artan akaryakıt fiyatları, hala güçlü olan iç talep ve dördüncü çeyrekte turizm kaynaklı döviz girişlerindeki mevsimsel yavaşlama dış dengesizlikleri olumsuz etkileyecek.

Artık merkez bankasının, politika eksenine verilen açık siyasi desteğin katkısıyla  agresif bir şekilde faiz artırımlarına devam etmesini bekliyoruz

 

Ağustos ayındaki para politikası kararı ve yakın zamanda açıklanan orta vadeli ekonomik planın (MTEP), daraltıcı önlemler yoluyla enflasyonu düşürmeye odaklandığı ve para politikasında geleneksel yaklaşıma  bağlılığa işaret ettiği belirtiliyor. Daha da önemlisi, siyasi liderliğinin ekonomi politikası bileşimine ve bunun devamına yönelik açık desteği, kısa vadeli para politikası gidişatına ilişkin beklentilerimizde değişikliğe yol açtı. Şimdi  TCMB haftalık repo oranının 2023 sonuna kadar %35,0 (daha önce %24,0) olacağını tahmin ediyoruz.

 

 

Kaynak:  Standart Chartered:    Substantial rate hikes to continue in Türkiye

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler