Sosyal Medya

Ekonomi

Son dakika: 12 aylık kümülatif cari açık 55,4 milyar USD oldu

Dış ticaret açığı Şubat ayında yüksek seyrini sürdürdü TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Şubat ayında ihracat deprem felaketinin etkisiyle geçen yılın…

Son dakika: 12 aylık kümülatif cari açık 55,4 milyar USD oldu

Dış ticaret açığı Şubat ayında yüksek seyrini sürdürdü

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Şubat ayında ihracat deprem felaketinin etkisiyle geçen yılın aynı ayına kıyasla %6,4 azalışla 18,6 milyar USD olurken, ithalat yıllık bazda %10,1 artarak 30,7 milyar USD düzeyinde gerçekleşti. Böylece, dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla %51,4’lük hızlı bir yükselişle 12,1 milyar USD seviyesine ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı Şubat 2022’deki %71,4 seviyesinden %60,7 düzeyine geriledi.

Cari açık 8,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşti

Şubat ayında cari açık yıllık bazda %65,5 oranında genişleyerek 8,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Dış ticaret açığındaki genişlemenin ödemeler dengesi üzerinde baskı kurmaya devam ettiği bu dönemde yıllık bazda yükseliş kaydeden taşımacılık ve seyahat gelirleri cari açıktaki genişlemeyi sınırlandırdı. Enerji fiyatlarının yıllık bazda gerilemesi paralelinde net enerji ithalatı Şubat ayında 5,8 milyar USD ile son 9 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası da 834 milyon USD ile son 21 ayın en düşük seviyesine indi. 12 aylık kümülatif cari açık Şubat ayı itibarıyla 55,4 milyar USD ile Ağustos 2012’den bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Doğrudan yatırımlardaki zayıf seyir devam etti

Şubat ayında yurt içine yönelik net doğrudan yatırımlar 505 milyon USD düzeyinde gerçekleşerek zayıf bir tablo çizmeye devam etti. Bu dönemde doğrudan yatırımların %80’ini gayrimenkul yatırımları oluşturdu. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’de yaptıkları doğrudan sermaye yatırımları ise yıllık bazda %36,2 artışla 256 milyon USD düzeyine yükseldi.

Portföy yatırımlarında 240 milyon USD’lik sermaye girişi gerçekleşti.

Portföy yatırımlarında Şubat ayında 240 milyon USD ile üst üste 4. ayda ılımlı da olsa net sermaye girişi kaydedilmeye devam edildi. Bu dönemde, bankaların yurt dışında 1,2 milyar USD tutarında tahvil ihraç etmesi portföy girişlerini destekledi. 12 aylık kümülatif verilere göre hisse senedi ve DİBS piyasalarında sırasıyla 4,1 milyar USD’lik ve 1,5 milyar USD’lik net sermaye çıkışı gerçekleşirken, portföy yatırımları kaleminden toplamda net 11 milyar USD sermaye çıkışı gerçekleşti.

Diğer yatırımlar Şubat ayında olumlu bir performans sergiledi

Şubat ayında diğer yatırımlar kaleminde 2,4 milyar USD’lik net sermaye girişi kaydedildi. Bu dönemde yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatı 272 milyon USD’lik net artış kaydederken, bankacılık sektörü ve diğer sektörler yurt dışından sırasıyla 1,1 milyar USD ve 338 milyon USD net kredi kullanımı gerçekleştirdi. Şubat’ta, genel hükümet ise 222 milyon USD net kredi geri ödemesi yaptı. 12 aylık kümülatif verilere göre uzun vadeli borç çevirme oranı bankacılık sektöründe %82, diğer sektörlerde %162 oldu.

Rezerv varlıklar 4,7 milyar USD geriledi

Ocak ayında 9,3 milyar USD azalan rezerv varlıklar, Şubat ayında da 4,7 milyar USD düşüş kaydetti. Böylece, yılın ilk iki ayı itibarıyla rezerv varlıklardaki azalış 14 milyar USD düzeyine ulaştı. Bu dönemde, net hata ve noksan kaleminde ise 1 milyar USD tutarında sermaye girişi yaşandı.

Beklentiler…

Şubat ayında deprem felaketinin de etkisiyle azalan ihracat, öncü verilere göre Mart ayında yıllık bazda %4,4 oranında artarak 23,6 milyar USD ile tarihi yüksek düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan, dış ticaret açığı yılın ilk çeyreği itibarıyla 34,9 milyar USD ile tarihi yüksek seviyesine çıkarak cari açık üzerindeki baskının devam ettiğini gösterdi. Küresel petrol fiyatlarında Nisan ayı başında OPEC+ ülkelerinin Mayıs ayı itibarıyla üretimde kesintiye gideceğini açıklaması paralelinde gözlenen hızlı artış ve ana ihracat pazarlarımızda imalat sektörünün zayıf bir görünüm sergiliyor olması dış ticaret dengesi üzerindeki risklerin canlı olduğuna işaret ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarında yavaşlamakla birlikte devam eden sıkılaştırma adımları da finansman tarafında zorlukların devam edeceğini gösteriyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler