Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek’in 5 aylık yönetiminde Hazine’nin borcu 1,5 trilyon lira arttı

Genel seçimler sonrasında göreve gelen Bakan Mehmet Şimşek'in 5 aylık ekonomi yönetimi sürecinde Hazine'nin borcu ciddi bir artış gösterdi.

Şimşek’in 5 aylık yönetiminde Hazine’nin borcu 1,5 trilyon lira arttı

Genel seçimler sonrasında göreve gelen Bakan Mehmet Şimşek’in 5 aylık ekonomi yönetimi sürecinde Hazine’nin borcu ciddi bir artış gösterdi.

 

 

Merkezi yönetim borç stoku, 5 aylık süreçte 1,5 trilyon lira artarak 6,3 trilyon liraya yükseldi. Bu artış, yılın ilk on ayında kaydedilen 2,2 trilyonluk büyümenin büyük bir bölümünü oluşturdu.

 

İç ve dış borç stoku da belirgin bir şekilde arttı. İç borç stoku 1 trilyon 61,5 milyar liralık bir artışla 2 trilyon 966,8 milyar liraya, dış borç stoku ise TL karşılığında net 1 trilyon 181,2 milyarlık bir artışla 3 trilyon 310,1 milyar liraya yükseldi. Önemli bir not da, iç borcun 747,2 milyar liralık bölümünün döviz cinsi kamu borçlanma kâğıdı ihracından kaynaklandığı.

 

Dış borçlarla birlikte toplam dövizli borç stoku, toplam merkezi yönetim borç stokunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Hazine’nin yükümlülüğünde bulunan her 100 liralık borcunun yaklaşık 65 lirası döviz cinsinden. Bu da, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ve dövizin ekonomideki ağırlığının önemli bir göstergesi.

 

Önemli bir değişiklik de TL-döviz dengesinde yaşandı. 10 yıl önce üçte biri döviz cinsinden olan borç stoku, şu anda üçte biri TL cinsinden. Özellikle pandemi süreciyle birlikte merkezi yönetimin dövizle borçlanma eğilimi arttı.

 

Döviz cinsinden borçlar, 2019’da yüzde 50 seviyelerindeyken, pandeminin etkisiyle bu oran 2021’de yüzde 66’ya kadar çıktı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler