Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek: Enflasyonu düşürmeye, tükenen döviz rezervlerini yerine koymaya ve artan cari açığı azaltmaya odaklandık

Bakan Şimşek “Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Ancak sabırlı olmalıyız, halen zorlu bir süreçteyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek: Enflasyonu düşürmeye, tükenen döviz rezervlerini yerine koymaya ve artan cari açığı azaltmaya odaklandık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “ekonomiyi yeniden dengelemeyi ve iç talebi yumuşatmayı” hedeflediklerini kaydederek politika değişimi süreci için sabırlı olunması gerektiğin kaydetti.

Financial Times’a (FT) açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni ekonomi politikalarına desteğini verdiğini ifade ederek “Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Ancak sabırlı olmalıyız, halen zorlu bir süreçteyiz” ifadelerini kullandı.

Şimşek “Enflasyon beklentilerini çıpalamak için güvene ihtiyacınız var” dedi.

Şirketlerin ve bankaların dış kaynak erişimlerine de değinen Şimşek “Biz ilerleme kaydettikçe şirketlerin ve bankaların uluslararası sermaye piyasalarına erişimleri iyileşecek, bu kritik bir konu. Bu noktadan sonra işimiz daha çok kolaylaşacak” değerlendirmesini yaptı.

Gelecek yılın ortalarına kadar enflasyonun “geçiş sürecinde” olacağına işaret eden Bakan Şimşek miktarsal sıkılaştırma tedbirleriyle birlikte finansal koşulların TCMB politika faizinin işaret ettiğinden daha fazla sıkı olduğunu ifade etti. Şimşek, enflasyonu düşürmeye, tükenen döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye ve artan cari açığı azaltmaya odaklanacaklarını ekledi. Bakan, daha yüksek ihracat ve yatırımın, sürdürülebilir büyümede kilit rol oynayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesini memnuniyetle karşılayacağını vurgulayarak “Türkiye, jeopolitik durgunluktan çıkma sürecindedir” dedi.

T24’ün aktardığına göre FT’nin haberinde birçok analistin 2024’ün mart ayında yapılacak yerel seçimler yaklaştıkça Erdoğan’ın ekonomi politikalarında ipleri, kendi ekibine ne kadar bırakmak isteyeceğine şüpheyle yaklaştığı hatırlatıldı.

FT’nin değerlendirmesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin Hazine Bakanı, yeni teknokrat kadrosu ile ekonomide yıllardır uygulanan yanlış politikaları terse çevirmeye ve ülkenin hırpalanmış ekonomisine dönük yatırımcı güvenini yeniden inşa etmeye çalışırken sabır çağrısında bulundu.”

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler