Sosyal Medya

Ekonomi

Sigortalara büyük zam bekleniyor!

2024 yılında trafik sigortası primlerinde önemli değişiklikler gündemde. Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yayımladığı yeni yönetmelikle, zorunlu trafik sigortasının aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak mayıs ayından itibaren geçerli olacak şekilde primler, 'hasar maliyet endeksi'ne göre belirlenecek.

Sigortalara büyük zam bekleniyor!

2024 yılında trafik sigortası primlerinde önemli değişiklikler gündemde. Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı yeni yönetmelikle, zorunlu trafik sigortasının aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak mayıs ayından itibaren geçerli olacak şekilde primler, ‘hasar maliyet endeksi’ne göre belirlenecek.

 

 

 

Bu endeks, çeşitli faktörleri göz önünde bulunduracak. Örneğin, asgari ücret artış oranı yüzde 45, yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15 ve araç bakım-onarım fiyat artış oranı yüzde 10 ağırlıkta olacak. Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye yetkili olacak.

 

Bu değişikliklerle birlikte, yeni yılla birlikte sigorta poliçelerine yüksek oranlarda zam yapılması bekleniyor. Sigorta şirketleri çeşitli risklere karşı poliçeler sunarken, kendi risklerini de reasürans adı verilen sistemlerle başka şirketlere devrediyorlar.

 

Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler, sektörde ciddi bir etki yarattı. Bu doğal afetlerin oluşturduğu 100 milyar dolarlık zararın 5 milyar dolarlık kısmını reasürans şirketleri üstlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler