Sosyal Medya

Ekonomi

Şenol Babuşcu’dan geleceğe dair korkunç tahmin: “Önümüzdeki bir yıl içinde…”

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin endişe veren bir açıklama…

Şenol Babuşcu’dan geleceğe dair korkunç tahmin: “Önümüzdeki bir yıl içinde…”

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin endişe veren bir açıklama yaptı.

 

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Seçimlerin ardından zamlar peşi sıra gelirken, ekonomistlerden de uyarılar ve analizler gelmeye devam ediyor.

 

“EKONOMİK AÇIDAN EN İYİ GÜNÜMÜZ BUGÜN”

Son olarak ünlü ekonomist Babuşçu, Twitter’dan yaptığı paylaşım ile geleceğe dair endişe verici bir cümle kullandı. Şenol Babuşçu şu açıklamayı yaptı: “Önümüzdeki bir yıl içinde ekonomik açıdan en iyi günümüz bugün…”

ekran-goruntusu-2023-07-19-230605.png

 

 

Aynı zamanda Erdoğan’ın Körfez gezisine ilişkin, “Hafize Gaye Erkan ile Mehmet Şimşek önceden gidip borç istedi” diyen Babuşcu, AKP’nin ekonomi politikalarını yorumladı.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Temmuz günü üç günlük Körfez turuna çıktı. Erdoğan sırasıyla Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ederek mevkidaşlarıyla bir araya geldi.

 

“CUMHURBAŞKANI KİMSEYİ DİNLEMEDİ”

Şenol Babuşçu; Erdoğan’ın Körfez turundan önce, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Ekonomi Politikalarından Sorumlu Bakan Mehmet Şimşek’in göreve gelmelerinin hemen ardından Körfez ülkelerine gidip görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatan Babuşcu, “Türkiye’de iki yıldır model demeye dilim varmıyor bir ekonomi modeli uygulanıyordu. Herkes uyardı ama sayın cumhurbaşkanı ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ dedi ve kimseyi dinlemedi. Seçimden önce döviz rezervlerinin çok ciddi bir sorun olduğunu gördü ve kendi kendine politika değişikliğine gitti, sayın Erkan ile sayın Şimşek’i getirdi. İki tane yabancıların tanıdığı ve onlarla çalışmış isim transfer etti. Kişisel ilişkilerini kullanarak döviz bulacaklarını düşündü” ifadelerini kullandı.

“DERDE DEVA OLACAK DÖVİZ KÖRFEZ’DEN GELMEYECEK”

Ekonomist Şenol Babuşcu, “Zaten Şimşek ve Erkan Körfez ülkelerindeki yatırımcıları iyi bilen isimler ve bu ülkelere yoğunlaştılar” dedi ve şöyle devam etti:

“Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan, ilk bir ay içinde Körfez ülkelerine önden gittiler ve görüşmeler yaptılar. Mehmet Şimşek borç istedi. Faiz ile borç vermeyi ve borsaya girmeyi redddettiler, ‘Bize varlık satın’ dediler. Devletin bazı varlıklarını satmak yetmeyecekti, bu yüzden özel sektöre çağrı yapıldı, Körfez ülkeleri bu şirketlere ortak olacaktı. Sonuç olarak Erdoğan da Körfez’e gitti. Birtakım sözleşmeler havada dolaşıyor. Ama bu sözleşmeler tamamen temenni niteliğinde. Sözleşmelerde geleceği söylenen döviz hemen gelmeyecek, bu birkaç sene alacak. Halbuki Türkiye’nin döviz ihtiyacı acil. Türkiye’nin önümüzdeki 3 yıl içinde 200-300 milyar dolar dövize ihtiyacı var. Türkiye ekonomisinin derdine deva olacak rakamlar Körfez’den gelmeyecek.”

 

VARLIK FONU’NDAN SATIŞ

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, daha önce dile getirdiği Körfez ülkelerine yapılan ziyaretlerin sonucunda Varlık Fonu’ndaki bazı kuruluşların satılabileceği yönündeki görüşünü yineledi. Babuşçu, özel sektördeki bazı şirketlerin de satılabileceğini ve bu sayede ülkeye döviz girmesinin hedeflendiğini belirtirken Varlık Fonu’ndaki şirketlerin satışıyla ülkeyi yönetenlerin hem ülkeye döviz girmesini hem de bütçe açığını da kapatmayı amaçladıklarını söyledi. Babuşçu sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkenin en önemli sorunu enflasyon. Fakat ülkeyi yönetenler bunun döviz olduğunu söylüyor. Bahsedilen ‘rasyonel politikalar’a geçiş de bu yüzden aslında. Fakat Türkiye’ye dövizin girmesi için yabancı sermaye, yabancı sermaye için de güven gerekiyor. Ülkeyi yönetenlerin bu güveni sağlamak için fazla zamanı yok bu yüzden kısa yolu tercih ediyorlar. Yapısal reformları yapmak istemiyorlar. ”

Babuşçu, 100 milyar dolarlık yabancı sermayenin altı ayda ülkeye girmesi yönündeki iddianın da bir algı yönetimi olduğunu ve AKP’nin en iyi yaptığı şeyin bu algı yönetimi olduğunu da ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler