Sosyal Medya

Ekonomi

Scope Ratings: Giderek artan müdahaleci ekonomi politikaları Türkiye’nin kredi notunun temel direklerinden birini zayıflatıyor

Scope Ratings, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri beklenenden erken yapma kararı nedeniyle, mali ve parasal alanı hükümetine desteği artırmakta kullanmak için vaktinin…

Scope Ratings: Giderek artan müdahaleci ekonomi politikaları Türkiye’nin kredi notunun temel direklerinden birini zayıflatıyor

Scope Ratings, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri beklenenden erken yapma kararı nedeniyle, mali ve parasal alanı hükümetine desteği artırmakta kullanmak için vaktinin kısıtlı olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinin Haziran’dan Mayıs’a çekilmesinin, kısmen muhalefet partilerinin kamuoyu yoklamalarındaki liderliğinden yararlanma olanaklarını sınırlamak gibi siyasi bir neden olduğunu savunan Scope Ratings analisti Levon Kameryan, “Ancak, giderek artan müdahaleci ekonomi politikaları Türkiye’nin (B-) kredi notunun temel direklerinden birini zayıflatıyor” dedi.

Ülkenin seçim sonrası ekonomik yönünün belirsiz olduğunu, ancak mevcut politikaların, yakın zamanda açıklanan erken emeklilik planı gibi, hükümetin borcunun GSYH’ya oranı üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkisi olacağını öne süren Kameryan, “Yeni gelecek hükümet zorlu ekonomik ve siyasi seçimler ile karşı karşıya kalacak” dedi.

Bankacılık sektörünün, gerek seçimden önce gerekse sonra, yatırımcıların büyüyen ekonomik gerilim konusunda işaretlere karşı alarmda olmaları gereken yer olduğunu belirten Kameryan, “Ankara’nın Merkez Bankası’na döviz sağlamak ve kamu borcunu absorbe etmek için yurt içi bankalara bağımlılığının artmakta olduğunu vurguladı.

Kameryan raporunda ayrıca, bankaların döviz likiditesinde merkez bankasına bağımlılığının refinansman risklerini artırdığını belirtti ve TCMB’ye park etmiş 90 milyar dolar döviz likiditesinin yarısı kadarının döviz swapları yolu ile olduğuna işaret etti. “Bankaların ciddi miktarda döviz borcu veya mevduatı ödemek zorunda kalacakları bir stres senaryosunda bu merkez bankası döviz likiditesine ulaşmaları gerekecek. Merkez Bankası rezervlerine baskı yapacak olması nedeniyle bankaların bunu yapma kabiliyetleri belirsiz. Buna ek olara genişlemeci ekonomik politikaları Türkiye’nin cari işlemler açığını besliyor. Bu durum, Türkiye’yi yatırımcı güveninde değişikliklere, özellik global finansman şartlarında sıklaşma dikkate alındığında, açık hale getiriyor” dedi.

Scope Ratings, seçimlerden sonra ekonomi politikalarının fiyat istikrarını daha merkeze alır şekilde değişmesi halinde bunun ilk anda ekonomiyi yavaşlatsa da Türkiye’nin uzun vadeli kredi notları için pozitif olacağını vurguladı ve “Ancak ciddi makroekonomik dengesizliklerin düzeltilmesi zaman alacak” tespitinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler