Sosyal Medya

Ekonomi

Reuters: Yabancı yatırımcı seçim öncesi Türkiye’yi yakın takipte

Yabancı yatırımcıların seçimler öncesinde ekonomideki olası değişimleri anlamak için görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldiği ifade edildi. Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak…

Reuters: Yabancı yatırımcı seçim öncesi Türkiye’yi yakın takipte

Yabancı yatırımcıların seçimler öncesinde ekonomideki olası değişimleri anlamak için görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldiği ifade edildi.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesinde yabancı yatırımcı ve bankacıların ‘ülkenin nabzını yoklamak üzere’ İstanbul ve Ankara’ya gelerek görüşmeler yaptığı belirtildi. Reuters, konuya ilişkin haberinde, ‘pek çok yabancı yatırımcının, seçimlerin Türkiye ekonomisine ve mali piyasalarına büyük bir değişim getirip getiremeyeceğini anlamak için görüşmeler yapmak üzere İstanbul ve Ankara’ya döndüğünü’ yazdı.

Ajans, ‘aralarında BBVA ve BNP Paribas’ın da olduğu pek çok yatırımcı ve bankanın mevcut politika yapıcılar ve muhalefet yetkilileri ve danışmanları ile görüşmeleri için müşterilerine ziyaret ve telefon görüşmeleri organize ettiğini’ aktardı.

Ziyaretler arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘artan enflasyon karşısında politika faizini indirmek de dahil olmak üzere ortodoks olmayan ekonomi politikalarının son beş yıl içinde yabancı yatırımcıların ülkeden çıkmasına neden olduğunu’ kaydeden Reuters, 14 Mayıs’taki seçimlere işaret ederek, ‘bazı anketlerin Erdoğan’ın ortodoks ekonomi politikalarına dönmeyi vaat eden muhalefetten daha az oy alacağını öngördüğünü’ hatırlattı.

Reuters’a konuşan kaynaklar, ‘yatırımcı ziyaretlerinin ve video konferansların son haftalarda arttığını ve nisan ayında da devam edeceğini’ aktardı.

Muhalefet seçilirse faiz artar

Söz konusu ziyaret ve görüşme planlarına aşina bir kaynak, ‘İspanyol BBVA’nın yükselen piyasalarda borçlarla ilişkili varlıklarda 1,5 trilyon doları temsil eden müşterilere önümüzdeki hafta bir gezi düzenleyeceğini’ belirtti. Kaynak, “Muhalefetin kazanması durumunda faizlerde görece kısa vadede büyük artış yaşanacak” dedi. Buna göre, ülkeye inceleme yapmak amacıyla gelecek olan yatırımcılar, ‘kimin seçimi kazanacağını, kimin kilit pozisyonda olacağını ve programın ne olacağını anlamaya çalışacak.’

BBVA bankası, konuya ilişkin açıklama yapmayı reddederken, Fransa’nın BNP bankası, nisan ayında Türkiye’de toplantılar düzenleyeceğini bildirdi.

Reuters’ın haberinde ayrıca Türkiye’nin hazine, çevre ve enerji bakanlıklarından yetkililerin depremlerle ve ‘sürdürülebilir’ tahvillerle ilgili yatırım uzmanlarıyla görüşmeler yapmak üzere Londra’ya gittiği ifade edildi. Bu toplantılardan birine katılan Abrdn’in portfolyo yöneticilerinden Viktor Szabo, ‘tahvillerle ilgili planların büyük ölçüde şekillenmiş olduğu ve Türkiye hükümetinin seçimlerden önce bunları satmaya çalışabileceği’ bilgisini paylaştı.

Analistler, Türkiye’nin bu yıl 5 milyar dolar daha borç alması gerektiğini söylerken, sürdürülebilir tahvil satışının yanı sıra dolar üzerinden tahvil almanın da açıkların kapatılmasında yardımcı olabileceğini aktardı. Bazı analistler, muhalefetin seçimi kazanması halinde liranın değer kazanmasını beklerken, bazı analistler ise bu durumun parasal daralma ile ekonomiyi yavaşlatacağı, bunun da daha fazla belirsizlik anlamına geleceği görüşünde.

 

 

 

 

gazeteduvar.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler