Sosyal Medya

Ekonomi

Reuters: Rusya, tahıl ihraç etmek için Türkiye ve Çin’e ait gemilerden ‘gölge filo’ kullanıyor

Reuters haber ajansı, Rusya’nın kendi tahılını dünyaya ihraç etmek için Türkiye ve Çin merkezli şirketlere ait daha eski gemilerden oluşan…

Reuters: Rusya, tahıl ihraç etmek için Türkiye ve Çin’e ait gemilerden ‘gölge filo’ kullanıyor
Reuters haber ajansı, Rusya’nın kendi tahılını dünyaya ihraç etmek için Türkiye ve Çin merkezli şirketlere ait daha eski gemilerden oluşan bir ‘gölge filo’ kullandığını öne sürdü.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan 17 Temmuz’da çekilme kararı alan Rusya’nın kendi tahılını ihraç etmek için ‘gölge filo’ kullandığı iddia edildi.

Reuters haber ajansı, üç deniz nakliye kaynağına dayandırdığı haberinde, Rusya’nın tahıl ihracatı yüksek seviyelerde izlese de son aylarda Türkiye ve Çin merkezli şirketler tarafından işletilen daha eski gemilerden oluşan bir ‘gölge filo’yu daha fazla kullandığı ifade edildi.

Rusya’daki gemi azlığının yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla tahıl ticareti yapan şirketlerin Rusya ile iş yapmaya eskisi kadar istekli olmadığını aktaran Reuters, bu durumun Rusya’nın tahılını ihraç ederken karşı karşıya kaldığı maliyeti artırdığı değerlendirmesinde bulundu.

Buna göre, Zernin, Rusya’ya yönelik ‘gizli yaptırımların’ kötüleşebileceğini iddia ederek, bunun da nakliye ve sigorta maliyetlerini daha da artırabileceğine, artan maliyetlerin ise dünya pazarındaki buğday ve diğer tahılların fiyat seviyesine yansıyacağını söyledi.

Ajansa konuşan ve isminin paylaşılmasını istemeyen bir yönetici, ülkeden ihraç edilen tahılın ‘büyük bir kısmının uluslararası tüccarların dokunmayacağı (gölge) filolar ile’ ihraç edildiğini aktardı.

Reuters’ın paylaştığı bilgilere göre, son dönemde Rusya’nın kiralık gemilere olan talebi de bir yılda iki kat artarak temmuz ayında 257 gemiye yükseldi. Haziran 2023 ile karşılaştırıldığında ise bu artış oranı yüzde 40 olarak kayıtlara geçti.

Ajans, Rusya Tarım Bakanlığı’nın aralık ayında 61 gemiden oluşan yeni bir tahıl filosu oluşturma açıklamasını da hatırlatarak bakanlığa göre Rusyalı ihracatçıların 60 bin ton kapasiteli 34 tahıl gemisi ve 40 bin ton kapasiteli 27 tahıl gemisi ihtiyacı olduğunu yazdı.

Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler