Sosyal Medya

Ekonomi

Reuters Anketi:  2023 enflasyonu yüzde 42.5, büyüme yüzde 3

Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı yılın ilk anketine göre, enflasyon 2023’te %42,5, GSYİH büyümesi %3 olarak görülüyor. Reuters’in Salı günü yaptığı…

Reuters Anketi:  2023 enflasyonu yüzde 42.5, büyüme yüzde 3

Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı yılın ilk anketine göre, enflasyon 2023’te %42,5, GSYİH büyümesi %3 olarak görülüyor.

Reuters’in Salı günü yaptığı bir ankete göre, Türkiye’nin enflasyonunun bu yıl resmi tahminin çok üzerinde %42,5’e düşmesi beklenirken, GSYİH büyümesinin %3 olan resmi tahminin çok altında kaldığı görüldü.

Sonuçlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomik büyümeyi, ihracatı, yatırımı ve istihdamı desteklemek için faiz oranlarını düşürme programına ve Maliye ve Hazine Bakanı Nebati’nin Yeni Ekonomi Programı’nın ilk yılının sonunda çok başarılı olduğu iddialarına  şüphe düşürdü.

2021’in sonlarından bu yana izlenen parasal gevşeme döngüsü, 21 Aralık 2021’de dövizde güven krizine yol açtı ve bu da enflasyonu Ekim’de 24 yılın en yüksek seviyesi olan %85,5’e sıçrattı.  Enflasyon Aralık ayında büyük ölçüde baz etkisiyle %64,3’e gerilerken, ekonomistler 2023’te gerilemenin Ankara’nın beklediğinden daha yavaş olmasını bekliyor.

TCMB 2023 Ocak Beklenti Anketine göre “Geçen ay yüzde 3,39 olan ocak ayı enflasyon artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,65’e geriledi. Yıl sonu enflasyon artış beklentisi de yüzde 32,46 oldu”.

Reuter Anketine katılan 12 ekonomistin medyan tahmini, 2023 sonunda enflasyon için %42,5 olarak gerçekleşirken, tahminler %28,5 ile %48,1 arasında değişiyor. 2024 yılında enflasyonun %26,4’e düştüğü görüldü.

 

Ankara’nın 2023 için enflasyon tahminleri  %24,9 ve 2024 için %13,8. Yetkililer, faiz indirim programı sonucunda kronik cari açıkların fazlaya dönüşmesi durumunda fiyat istikrarının sağlanacağını söylüyor. Nedense,  Ankara, 2025’e kadar olan üç yıllık OVP’de cari fazla görmüyor.

Anket ayrıca gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin resmi beklentilerin altında kalacağını tahmin etti. Ankara’nın sırasıyla %5,0 ve %5,5 olan tahminlerine kıyasla, 28 ekonomistin medyanına göre hem bu yıl hem de gelecek için %3 olarak görülüyor.

 

TCMB Beklenti Anketinde ise “Cari yıl için Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 4,1, gelecek yıl için de yüzde 4,3 oldu”.

 

GSYH artışının hükümetin tahminlerine uygun olarak 2022’de %5,0 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Ekonomistler, 2023’ün ikinci yarısındaki para politikası duruşunun, Altılı Masa’nın  Mayıs’ta yapılması muhtemel cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Erdoğan’ı yenip yenemeyeceğine bağlı olacağını söylüyor.

Reuters anketine katılan 22 ekonomistin tamamı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 19 Ocak’taki toplantısında politika faizini değiştirmeden %9’da tutmasını bekliyordu.

Reuters anketinde yılın ilk yarısında politika faizinin ortanca tahmini %9 iken, yılın ikinci yarısında çoğu kişi %50’ye varan artışlar öngördü.

 

Politika faizinin medyan tahmini üçüncü çeyrekte %24 iken, dördüncü çeyrekte %25 oldu.

 

Analistler, Erdoğan’ın seçimleri kazanması halinde hükümetinin alışılmışın dışında politikalar uygulamaya devam edeceğini ve enflasyon yüksek kalsa bile merkez bankasının faiz oranlarını düşük tutması beklendiğini söylüyor.

 

Muhalefet, Erdoğan’ın alışılmışın dışında politikalarını terk etme ve merkez bankasını faiz oranlarını artırma konusunda serbest bırakma sözü verdi.

Brown Brothers Harriman’ın küresel FX stratejisi birim başkanı Win Thin, merkez bankasının seçimler öncesinde makroihtiyati önlemler yoluyla politikayı daha da gevşetmeye devam edeceğini söyledi.

 

Thin, “Sonuç olarak ülke, sürdürülemez bir politika bileşimi nedeniyle tam anlamıyla bir ekonomik krize doğru ilerlemeye devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın umabileceği en iyi şey, bunun seçimlerden sonra gelmesidir.”

 

Reuters anketindeki cari açığın GSYİH’ya oranı için de tahminler, 2023’te %4,3 ve 2024’te %3,5 ile hükümetinkinden çok daha yüksekti.

 

Kaynak:  Turkey’s inflation seen at 42.5% in 2023, GDP growth at 3%

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler