Sosyal Medya

Ekonomi

Reuters analiz: TCMB politika faizini ne kadar artıracak?

Reuters'in anketine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puanlık bir artışla yüzde 42,5'e çekerek sıkılaştırma adımlarını tamamlaması bekleniyor.

Reuters analiz: TCMB politika faizini ne kadar artıracak?

Reuters’in anketine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puanlık bir artışla yüzde 42,5’e çekerek sıkılaştırma adımlarını tamamlaması bekleniyor.

 

 

21 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleşecek olan PPK toplantısıyla birlikte TCMB’nin faiz kararı netlik kazanacak.

 

Ankete göre, TCMB’nin bu ayki politika faizi artışına devam etmesi bekleniyor ancak artış oranının son üç toplantıdaki 500 baz puanlık seviyeden 250 baz puana düşürüleceği tahmin edildi.

 

Merkez Bankası, son altı toplantıda toplamda 3,150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti. Haziran’da 650, Temmuz’da 250, Ağustos’ta 750, Eylül, Ekim ve Kasım’da ise her biri 500 baz puanlık artışlar yapılmıştı.

 

Kasım ayında beklentilerin üzerinde bir politika faizi artışı gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılık düzeyine oldukça yaklaşıldığını açıklamıştı.

 

Banka, sıkılaştırma adımlarının kademeli olarak azaltılacağı ve yakın zamanda sıkılaştırmanın tamamlanacağı mesajını verirken, sıkılığın gerektiği sürece devam edeceğini vurgulamıştı.

 

Ekonomistlerin beklentileri ise şu yönde:

 

Reuters’ın anketine katılan 12 ekonomistin tamamı, politika faizinde yüzde 40 seviyesinde 250 baz puanlık bir artış öngörüyor.

 

Ankete göre, Haziran 2024’te politika faizinin seviyesine ilişkin görüş bildiren 11 ekonomistin tahmini medyanı yüzde 45 olarak belirlendi.

 

Ankette ayrıca, 2024 yılının sonuna kadar faiz indirimlerinin başlayabileceği tahminine de yer verildi. Ekonomistlerin 2024 sonu için politika faizi tahmini medyanı yüzde 37,5 olarak kaydedildi. Tahminler aralığı ise yüzde 35 ile yüzde 45 bandında yer aldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler