Sosyal Medya

Ekonomi

Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Aralık 2023'e ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi'nde (RKGE-MA) mevsimsellikten arındırılmış değer, bir önceki aya kıyasla 0,5 puan düşüşle 103,4 seviyesine geriledi.

Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Aralık 2023’e ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi’nde (RKGE-MA) mevsimsellikten arındırılmış değer, bir önceki aya kıyasla 0,5 puan düşüşle 103,4 seviyesine geriledi.

 

 

Endeksi oluşturan anket sorularına göre yapılan değerlendirmelerde, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına yönelik değerlendirmeler endeksi pozitif etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve üretim hacmi değerlendirmeleri endeksi negatif etkiledi.

 

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,1 puan azalışla 99,1’e düştü.

 

İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin sayısında artış gözlemlenirken, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerdeki azalış dikkat çekti.

 

Ayrıca, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu değerlendirmelerinde bir önceki aya kıyasla zayıflama yaşandı.

 

Gelecek üç ay için üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentileri zayıflarken, ihracat sipariş miktarı beklentileri güçlendi.

 

Bununla birlikte, sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentileri güçlenirken, istihdam beklentilerinde bir zayıflama gözlendi.

 

Öte yandan, önümüzdeki üç ayda satış fiyatlarında artış beklentileri güçlenirken, yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 2,4 puan azalışla yüzde 58,8 seviyesine geriledi.

 

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserlik oranı bir önceki aya göre azalırken, kötümserlik oranında artış görüldü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler